Leto na Trgu galerija

Manifestacija Leto na Trgu galerija, održaće se od 27. juna do 29. avgusta, a zajedno ćemo uživati u raznovrsnim programima koji realizuju Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića na Trgu galerija i u Parku skulptura, dok uzbudljivo iščekujemo olimpijske medalje za naše najbolje sportiste koji će predstavljati Srbiju na ovogodišnjim OI u Parizu.

Posetite programe manifestacije svakog četvrtka u 21.00 sat od 27. juna do 29. avgusta. Ulaz na sve programe je besplatan.
Realizaciju manifestacije Leto na Trgu galerija 2024. omogućili su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicima i Uprava za kulturu Grada Novog Sada.

Ponete olimpijskim duhom duhom, institucije na Trgu galerija će u periodu od juna do avgusta biti u znaku (fis)kulture, spajajući umetnost i sport. Još od antičkih vremena, sportisti su imali posebno mesto u likovnim umetnostima, inspirišući Fidiju, Mirona i Polikleta za najpoznatija skulptorska dela, a inspiracija sportom prisutna je kod umetnika sve do danas.

Družeći se sa sugrađanima više od jedne decenije, program manifestacije Leto na Trgu galerija prilagođavao se aktuelnim temama i interesovanjima među publikom, doprinoseći da trg na kome se nalaze tri novosadske galerije postane značajni centar kulture u Novom Sadu. Letu na Trgu galerija je do prethodne godine prisustvovalo preko 22 000 posetilaca, što ovu manifestaciju čini nezaobilaznim kulturnim događajem tokom letnjih meseci.

Program obuhvata likovnu, muzičku, scensku i filmsku umetnost i na zanimljiv način pruža nova saznanja posetiocima u prijatnom letnjem ambijentu galerijskih vrtova. Ove godine, kroz različita predavanja, putopise, filmske i muzičke ovečeri izlazimo van granica i upoznajemo se sa istorijom olimpijskih igara i njihovim uticajem na umetnost i kulturu.

Novinu ovogodišnje manifestacije predstavlja postavka izložbe originalnih plakata i autentičnih foto albuma sa pojedinih olimpijskih igara iz kolekcije Muzeja Vojvodine koju će publika moći da vidi u drugoj polovini avgusta meseca u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića.

PROGRAM
27. juna u 21.00 sat
Svečano otvaranje manifestacije
Koncert „Muzejskog olimpijskog tima“
Na otvaranju ovogodišnje manifestacije publika će imati prilike da uživa u hitovima koji su izvedeni na nekim otvaranjima Olimpijskih igara, koje će pored svog redovnog repertoara izvesti članovi akustičnog ansambla KLO klo koji ove godine zajedno sa organizatorima manifestacije čine muzejsko-muzički olimpijski tim. Na čelu, kao i uvek, biće vokal Vanja Manić-Matić, dok će ostatak tima činiti: Lazar Novkov, harmonika, Ervin Malina, kontrabas, Predrag Đurić, gitara, Milan Jančurić, klarineti saksofon i Ištvan Čik, perkusije.
4. jul u 21.00 sat
Predavanje „O čemu govorimo kada govorimo o sportu“
Prof. dr Vladimir Gvozden, istoričar književnosti
Reč sport označava razonodu i odmor, ali je vremenom je počela sve više da podrazumeva takmičenje u fizičkim aktivnostima. No, onda su poslednjih decenija oko tih takmičenja nastali osobeni oblici kulture i ekonomije, pa su se granice imenice sport danas proširile više nego ikad. Ovo predavanje, čiji je naslov inspirisan Murakamijevom knjigom „O čemu govorimo kada govorimo trčanju“, pokušaće da osvetli kakvo je mesto sporta u kulturi i umetnosti, naročito književnosti, s ciljem da oblikuje i osvesti naše prestave o bitnim fenomenima današnjice kao što su kultura tela, kompeticija, rekreacija, fitnes.
11. jul u 21.00 sat
Predavanje „U borbi za Devisov pehar: tenis i vizuelna kultura međuratne epohe“
Prof. dr Simona Čupić, istoričarka književnosti
Biće ovo prilika da se sa prof. dr Simonom Čupić podsetimo dolaska Anrija Košea – u to vreme najboljeg tenisera sveta – u Beograd 1929. godine, dok iščekujemo dolazak Novaka Đokovića u Pariz. Razgovaraćemo o borbi za „Devisov pehar“ reprezentacije Kraljevine Jugoslavije, o tome koji je slikar bio najbolji teniser, kao i gde je mesto sporta u umetnosti međuratne epohe.
18. jul u 21.00 sat
Koncert Sana Garić
Sana Garić piše poeziju i bavi se rok muzikom. Zajedno sa svojim bendom osvaja region i pozicionira se na evropskoj sceni. Nakon Femix fest-a, Nišville Jazz festivala, Exit-a, holandskog Eurosonic Noordeslag-a, zagrebačkog INmusic i drugih festivala, stiže i na „Leto na Trgu galerija“. Kao solo izvođač autorske i ambijentalne elektronske muzike Sana Garić sarađuje sa mnogim bendovima i autorima, među kojima su i neki od pionira elektronske YU scene (Svemirci, Lira Vega, Beograd itd). Autorske kompozicije obojene svežim elektro zvukom, dominiraju na prvom albumu „Svet za nas“, kao i na drugom „Naočare za srce“, čiju realizaciju su upotpunili novi članovi benda Milorad Ristić – Miki / bas (donedavno Darkwood Dub), Feđa Tom Franklin / bubanj (Fish in Oil) i Dušan Ristić / gitara (Veliki prezir). Muzika i emotivan glas Sane Garić koji daju posebnu čar njenim koncertima, osvežiće ovo olimpijsko leto na Trgu galerija.
25. jul u 21.00 sat
Kviz „Olimpijski leksikon“
Branimir Arsić, Srpska kviz asocijacija
Ekipni kviz o istorijatu Letnjih olimpijskih igara u kojem će takmičari i publika moći da provere svoje znanje ne samo o sportistima koji su ih obeležili već i da se podsete i „propratnih“ i istorijskih ličnosti iz drugih sfera javnog života koji su na neki način doprineli popularizaciji ovog sportskog fenomena. Ekipe od 4 člana koje žele da se takmiče, potrebno je da se prijave putem telefona 021/4899000 ili mejl adrese info@galerijamaticesrpske.rs do 22. jula 2024. godine. Prijave su moguće i putem linka: https://forms.gle/JcCiPhnfMzhpw4sQ9
1. avgust u 21.00 sat
Predavanje „Olimpijske igre u Tokiju kao kruna sportske karijere“
Ružica Karajović-Ibročić
Uspešna veslačica, trener, iskusni internacionalni veslački sudija, profesor svetske književnosti i lektor, Ružica Karajović-Ibročić jedna je od 20 sudija u ovom sportu odabranih za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine. Svestrana Novosađanka, veslačku karijeru započela je 1988, a već 1991. godine osvojila je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Španiji u disciplini dubl skul. Tri decenije kasnije ostvarila se i kao priznati sudija u veslanju. Na ovogodišnjem Letu na Trgu galerija Ružica Karajović-Ibročić će govoriti o stečenim iskustvima i zanimljivim doživljajima kao jedna od malobrojnih žena među angažovanim sudijama na Olimpijskim igrama. Njen sportski duh odigrao je važnu ulogu i u primeni posebnih mera protiv COVID-19.
8. avgust u 21.00 sat
Predstava „Mesto dobre radnice“
Autorke Milena Minja Bogavac, Frosina Dimovska, Ista Stepanov, Dunja Crnjanski
Predstava „Mesto dobre radnice“ podsetiće nas kako su se prevazilazile granice u 2020. godini, godini u kojoj je svet stao, i kad prvi put u modernoj istoriji nisu održane Olimpijske igre. Predstava na duhovit način uvodi gledaoca na sastanak grupe za samopomoć i podršku četiri žene, koje povezuje radno iskustvo u umetnosti i kulturi, koristeći elemetne kabarea, predavanja i tribine. Baveći se problematikom onlajn nastave i novih modela rada, društvenom stvarnošću i obrazovanjem, umetnice problematizuju ulogu prosvete i domet njenog uticaja na mlade u našem društvu, kao i izglede osavremenjavanja školstva, ali i mentalno zdravlje ljudi. Autorke: Milena Minja Bogavac, Frosina Dimovska, Ista Stepanov, Dunja Crnjanski, dramaturgija: Minja Bogavac, muzika: Dunja Crnjanski, 2020.
15. avgust u 21.00 sat
Predavanje „Olimpijada i film – paralelni razvoj i dodirne tačke“
Ljiljana Kostić i Marko Ušćebrka, istoričari
Kustosi istoričari iz Muzeja Vojvodine, Ljiljana Kostić i Marko Ušćebrka i kustos Galerije Poklon zbirke Rajka Mamuzića Branko Janković baviće se pojedinim događajima i ličnostima iz našeg sporta vezanih za olimpijske igre a pošto je tema olimpijada i film daće jedno viđenje paralelnog razvoja ova dva fenomena koji se kroz istoriju često prepliću i jedan drugog dopunjuju i proširuju na razne načine. Tokom predavanja biće prikazano nekoliko kratkometražnih i dokumentarnih filmova koji se tiču teme. Tokom avgusta meseca u Galeriji poklon zbirke Rajka Mamuzića posetioci će moći da pogledaju i izložbu sa originalnim plakatima i autentičnim foto albumima sa pojedinih olimpijskih igara.
22. avgust u 21.00 sat
Filmsko veče
„Odrastanje – olimpijska disciplina“
Veče posvećeno deci i mladima kroz projekciju filma „Trkač“ iz 1984. godine, iranskog reditelja Amira Naderija. Film prati odrastanje dečaka Amira u jednoj iranskoj luci. Sve poslove koje radi da bi opstao i svaka igra sa njegovim vršnjacima podseća na neku sportsku disciplinu kojoj svi oni pristupaju sa velikom posvećenošću i požrtvovanjem i sa dubokim osećajem za pravičnost. U toku celog filma Amir sa čežnjom posmatra brodove, vozove, avione. Oni su sinonim za putovanje i u dečaku bude i održavaju nadu u neki bolji život za koji je on rešen da se bori.
29. avgust u 21.00 sat
Koncert grupe Deep Steady
Finalno veče Leta na Trgu galerija 2024. upriličiće nastup grupe Deep Steady iz Novog Sada. Publika će imati priliku da uživa u ska-jazz melodijama ovog instrumentalnog sastava koji postoji od 2015. godine i iza sebe ima dva studijska albuma i puno zapaženih nastupa po zemlji i regionu. Pošto će Olimpijske igre 2024. do tada biti završene, ovaj koncert će biti idealna prilika da proslavimo medalje naših sportista.

 • 00

  dana

 • 00

  sati

 • 00

  minuta

 • 00

  sekundi

Datum

25. јул 2024.

Vreme

21:00 - 22:00

Lokacija

Galerija Matice srpske
Трг галерија 1, Нови Сад
Kategorija