Linija: Izložba Slobodana Kneževića Abija

Izložba stvaralaštva likovnog umetnika Slobodana Kneževića Abija, pod nazivom Linija, otvorena je u Galeriji Bel Art, a posetioci je mogu pogledati sve do 16. maja.

Radno vreme Galerije Bel Art je od 9 do 20 časova radnim danima, subotom od 9 do 14 časova, dok je nedelja neradna.

Novosadska Galerija Bel Art i beogradska Galerija B2 (članice AUGS – Asocijacije umetničkih galerija Srbije) kroz zajednički projekat i dve izložbene postavke predstavljaju stvaralaštvo istaknutog novosadskog likovnog umetnika Slobodana Kneževića Abija. Izložba u Galeriji B2, u Balkanskoj ulici u Beogradu, pod nazivom „Rukotvorine“ i postavka nazvana „Linija“ u Galeriji Bel Art, na Bulevaru Mihajla Pupina u Novom Sadu,  koncepcijski i hronološki se nadopunju pružajući celovit uvid u bogat umetnički opus ovog autora. Radovi predstavljeni na ovim izložbama izvedeni u različitim tehnikama, nastali su u periodu od 1976. do 2021. Osim grafikom, Knežević se bavio različitim medijima izražavajući jasno definisanu likovnu misao koja je uvek bila zasnovana na odlučujućoj ulozi linije kao primarnog izražajnog elementa.

Izlomljene stolice I, 2007, akrilik na natronu

Slobodan Knežević Abi (Bačko Dobro Polje, 1948) završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafike 1977. i magistarske studije 1979. u klasi profesora Marka Krsmanovića. Član je ULUS-a i ULUV-a. Od 1980. bio je zaposlen na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, od 1996. u zvanju redovnog profesora za predmet Grafika sa tehnologijom i Crtanje sa tehnologijom do odlaska u penziju 1996. Tokom dugogodišnje umetničke karijere izlagao je grafike, crteže, „kartone“, skulpture, kolaže i slike na više od trideset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i preko tri stotine kolektivnih izložbi. Dobitnik je sedamnaest nagrada za grafiku i slikarstvo, od kojih su najznačajnije: „Zlatna igla“, 67. Prolećna izložba ULUS-a, Beograd, 1995. „Veliki pečat“ Grafičkog kolektiva, Beograd, 1996. „Srebrna igla“ na Međunarodnoj izložbi suve igle, Užice, 2005, Prva nagrada na VI EX-YU izložbi grafike, Beograd, 2012, Medalja za ukupno stvaralaštvo Zavoda za kulturu Vojvodine, 2013.

The event is finished.

Datum

16. - 17. мај 2024.
Završen!

Lokacija

Galerija Bel Art
Bulevar Mihajla Pupina 17, Нови Сад
Kategorija