LP Duo

Koncert LP Dua biće održan 4. septembra u 19 časova na Мuzičkoj sceni 1 u Distriktu, u okviru otvaranja programskog luka Kaleidoskop kulture.

LP Duo će premijerno predstaviti nove originalne autorske kompoziije, nastale u okviru umetničko-naučnog projekta „Beyond Quantum Music“ i tokom rezidencijalnog boravka na Tehničkom univerzitetu u Delftu (Holandija) u prethodnoj polovini godine. Sonja i Andrija su u ovom periodu imali priliku da sarađuju sa najistaknutijim kvantnim fizičarima i mirkobiolozima iz celog sveta, uključujući i naučnike sa univerziteta u Oksfordu i Kopenhagenu. Zvuke kvantnih kompjutera, pomeranja atoma i genetskog koda pod plaštom već prepoznatljivog muzičkog jezika, LP Duo će izvesti na inovativnim instrumentima – Duality hibridnim klavirima. Radi se o projektu koji su Sonja i Andrija razvijali u okviru svoje istoimene kompanije u saradnji sa inženjerima ugledne američke firme HTEC, a uz podršku Fonda za inovacionu delatnost. Projekat „Beyond Quantum Music“ je produžetak pionirskog evropskog projekta „Quantum Music“, započetog 2015. godine sa idejom istraživanja zvuka i muzike kvantnog sveta kroz dijalog i eksperimente muzičara, kvantnih fizičara i elektroinženjera.

Nosilac projekta je Muzikološki Institut SANU. Nakon Novog Sada, LP Duo će projekat predstaviti i na čuvenom festivalu Ars Elektronic-a u Lincu, a potom i na koncertima u Beogradu i Holandiji.

LP Duo su u prethodne dve godine bili izuzetno inspirisani, pa je nedavno objavljen i njihov novi album „Dead Sea” u izdanju najveće svetske izdavačke kuće za klasičnu muzike, Universal Music, čiji su Sonja i Andrija ekskluzivni artisti. Nakon albuma „Duality“ i spajanja naizgled nespojivih svetova, „Dead Sea“ je album koji nastaje i komunicira kroz dodir sa najfinijim unutrašnjim doživljajima i emocijama.  

„Putnici pokušavaju da se vrate u tačku polaska, ali shvataju da je to nemoguće jer ih je samo putovanje već promenilo.“

Sonja i Andrija – LP Duo

Ceo muzički program u toku otvaranja Kaleidoskopa kulture pogledajte na ovom linku.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Laslo Antal

Oznake:

Datum

04. сеп 2022.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Muzikološki institut SANU
Internet adresa
https://www.sanu.ac.rs/en/sasa-institutes/institute-of-musicology/