logo budućnost evrope

Masterklas / Malpaso, Havana

Kubanska trupa Malpaso održaće masterklas 8. aprila, za decu iz Baletske škole u Novom Sadu, u toku plesnog festivala koji se odigrava u programskoj celini Škole budućnosti.

Ubrzo nakon osnivanja 2012. godine, Malpaso je postala jedna od najtraženijih kubanskih trupa savremene igre, rastućeg međunarodnog ugleda. Naglašavajući kolektivni kreativni proces, kompanija je posvećena radu sa priznatim svetskim autorima, ali neguje i nove kubanske koreografske glasove.

Uz podršku departmana za produkciju njujorškog Džojs teatra, Malpaso na svom repertoaru ima originalna dela brojnih uglednih koreografa iz SAD, uključujući Ronalda K. Brauna, Treja MekIntajra, Azur Barton, Sonje Tajeh koja je dobitnica Emi nagrade, i  Robin Minek Vilijams.

Kao deo posvećenosti kubanskim koreografima, Malpaso izvodi i dela svojih igrača, Beatriz Garsije i Abela Roha, koji su bili nominovani za prestižnu nagradu Benois de la Danse. Takođe, često gostuju sa komadima svog umetničkog direktora Osnela Delgada, uz živu pratnju Afro Latin Jazz ansambla i kubansko-američkog kompozitora i pijaniste Artura O´Farila, koji je laureat nagrade Gremi. Trupa je nedavno svom repertoaru dodala radove legendarnog Mersa Kaningama, slavnog švedskog koreografa Matsa Eka i svetski poznatog izraelskog autora Ohada Naharina. Naharin je 2018. godine putovao na Kubu, kako bi radio sa igračima trupe, rekonstruišući za njih svoje poznato delo „Tabula Rasa”.

U toku plesnog festivala imaćemo priliku da pogledamo radionice i predavanja plesnih trupa Balet džez Montreal iz Kanade, 10. aprila u Srpskom narodnom pozorištu i 29. aprila Ju Stromgren trupu iz Osla u Srpskom narodnom pozorištu.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

08. апр 2022.
Završen!

Lokacija

Baletska škola u Novom Sadu
Bulevar cara Lazara 67, Novi Sad
Internet adresa
https://baletska.com/

Organizator

Beogradski festival igre
Internet adresa
https://belgradedancefestival.com/en