Matija Dedić

Džez pijanistu i kompozitora Matiju Dedića slušaćemo 13. januara u Kulturnoj stanici Eđšeg, u okviru Dočeka 7530. Njegov nastup možete ispratiti od 22 sata.

Matija Dedić je sin istaknutih hrvatskih muzičara Gabi Novak i Arsena Dedića. Završio je srednju muzičku školu u Zagrebu i džez akademiju u Gracu. Krajem devedesetih osnovao je sastav Matija Dedić Trio, koji je izvodio njegova autorska dela. Njegov prvi album Octopussy  (1998) tada je proglašen jednim od najboljih debitantskih albuma u toj deceniji. Matija je nakon toga osvojio više od 25 nagrada Porin u različitim kategorijama, nagrade Crni Mačak, Mega Music Award, te destetak nagrada za najboljeg instrumentalistu godine. 

Zajedno s njim u sastavu još sviraju iskusni džez muzičari iz kvarteta Tamare Obrovac, Žiga Golob (kontrabas) i Krunoslav Levačić (bubnjevi).

Album posvećen preminulom ocu, Matija svira Arsena, iz 2015. proglašen je najboljim albumom i ujedno najprodavanijim u Hrvatskoj. Mnogi su mišljenja da se radi o jednom od najboljih instrumentalnih radova na ovim prostorima u poslednjih 20 godina. Matija se privatno usavršava kod jednog od najvećih džez muzičara Berija Harisa.

Pooštravanje kontrole epidemioloških mera

Svi programi na svečanom otvaranju Evropske prestonice kulture prilagođeni su epidemiološkim merama, stoga su od samog početka kapaciteti bili veoma ograničeni na planiranim koncertima, prilikom prodaje ulaznica, a uz to, radi bezbedne i odgovorne organizacije, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ preuzima inicijativu za dodatne mere i pooštravanje kontrole njihovih poštovanja.

Fondacija je stoga kao prvu meru dala preporuku da se odloži 60 odsto koncerta, dok će pojačane mere kontrole biti na onim koncertima koju su direktno u produkciji Fondacije. Potom na koncertima koji će biti realizovani, kapaciteti su do 50 odsto, na pojedinim će biti i manji, a zajedno sa ulaznicom, biće neophodno da posetioci prilože zeleni sertifikat ili antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata.

U skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama, na samom događaju neophodno je nošenje maski i održavanje distance.

Besplatno testiranje za posetioce na dve lokacije

Za sve posetioce koji nemaju zeleni sertifikat, antigenski ili PCR test, biće obezbeđena dva punkta za besplatno testiranje 13. januara i to na dve lokacije:

  • U centru Novog Sada, na Trgu slobode 13. januara od 12 do 23 časa
  • U prostoru Gradske koncertne dvorane (Bulevar Cara Lazara 67) 13. januara od 12 do 23 časa

 

Foto: Promo

Oznake:

Datum

13. јан 2022.
Završen!

Vreme

22:00

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori

Kulturna stanica Eđšeg
Internet adresa
https://edjseg.kulturnestanice.rs/sr-cyrl/