Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja

Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja biće obeležen celodnevnim programom 18. maja u Muzeju Vojvodine i Galeriji Matice sprske. Ne propustite! 

Muzej Vojvodine

Negujući tradiciju, Muzej Vojvodine će biti otvoren za posetioce od 10 časova do ponoći, a ulaz u Muzej će biti besplatan.

U susret ovom danu, u petak, će biti otvorena izložba „Blagoveštenski sabor Vlaha Bukovca“, autorki Aleksandre Stefanov i mr Tijane Stanković Pešterac.

U toku čitavog dana, u subotu, 18. maja, na stalnoj postavci će dežurati kustosi istoričari, arheolozi, etnolozi i istoručari umetnosti zaposleni u Muzeju koji će biti spremni za razgovor sa posetiocima.

Takođe, ukoliko u Muzej dolazite sa mališanima, na raspolaganju vam je Harlampijeva mapa uz pomoć koje možete, prateći stihove i igrajući se sa svojim detetom, samostalno da obiđete izložbu.

Za najmlađe postioce na raspolaganju je i Teatrić Muzeja Vojvodine sa tri muzejske lutkarske predstave i to: u 15 časova „Otkud šlem u babinoj bašti“, u 17 časova „Au što je lepa mlada“ i u 19 časova – „Kad je Zelenko sreo Ajšu“.

U 12 i u 18 časova biće upriličeno autorsko vođenje kroz izložbu „Blagoveštenski sabor Vlaha Bukovca“.

U 20 časova u zgradi Muzeja u Dunavskoj 37 biće otvorena izložba Jelen – eho božanskog autora Darijuša Samiija, a kao deo otvaranja na platou ispred Muzeja održaće se rok koncert  na kojem će nastupiti sastav Brothers&Sisters.

Galerija Matice srpske

Galerija Matice srpske takođe je pripremila bogat i raznovrstan program, a vrata ovog muzeja biće otvorena, od 10 do 24 sata. Ulaz će biti slobodan.

11 sati počeće Kreativna radionica za decu „Noć u muzeju“ tokom koje će deca će imati priliku da dožive pravu noć u muzeju, tako što će zajedno sa muzejskim edukatorima prošetati mračim prostorom Galerije i uz pomoć baterijskih lampi tražiti slike. Kako saznajemo, ova radionica je već popunjena tako da se zainteresovana deca mogu prijaviti za sledeću koja će biti 18. avgusta (klikni OVDE)

Dva sata kasnije, u 13 časova, održaće se promocija knjige „Dvadeset godina odrastanja uz umetnost“, a u 16h – Dramska radionica za tinejdžere sa Centrom za pozorišna istraživanja. Radionica je namenjena mladim ljudima uzrasta od 11 do 14 godina.

U 17 sati sati počinje Porodična avantura i kreativna radionica u Parku skulptura „Na talasima umetnosti“ namenjena porodicama sa decom i tinejdžerima, kao i svim zainteresovanim posetiocima uzrasta od 6 do 106 godina.

Od 18 časova, u okviru Otvorenog konzervatorskog ateljea, posetioci Noći muzeja imaće priliku da zavire u nedostupne delove Galerije Matice srpske – konzervatorske ateljee, a od 19 – u svečane salone GMS

20 sati  očekuju vas Francuski mehurići u muzejskoj noći: Priča o šampanjcu

Sat kasnije počinje autorsko vođenje kroz izložbu „Inspirisani Francuskom“

Od 22 sata vodiće se razgovor o muzičkom spotu koji su Bijonse i njen suprug Džej Zi snimili  u Luvru.

Detaljnije o programu u Galeriji Matice srpske pročitajte OVDE.

The event is finished.

Datum

18. мај 2024.
Završen!

Vreme

Celodnevni

Lokacija

Galerija Matice srpske
Трг галерија 1, Нови Сад

Other Locations

Muzej Vojvodine
Дунавска 37, Нови Сад
Kategorija