Međunarodni dan muzeja

Međunarodni dan muzeja biće obeležen 18. maja celodnevnim programom u Galeriji Matice srpske, a u okviru manifestacije Muzeji za 10.

10.00 sati: dečja radionica Linije i boje u službi istorije u saradnji sa novosadskim vrtićem

Na radionici Linije i boje u službi istorije deca će otkriti različite načine prikazivanja istorijskih događaja. Posmatrajući i upoređujući tri velike slike – Sveti Ladislav Ferenca Ajzenhuta, U svitanje 1946–1947. Đurđa Teodorovića i Kosovski boj Petra Lubarde, deca će upoznati tri umetnika sa različitih podneblja koji su stvarali u različitim uslovima i periodima i prikazali tri različita istorijska događaja na tri načina. Kroz radioničarske aktivnosti i razgovor sa muzejskim edukatorom, deca će saznati zašto se značajni istorijski događaji često prikazuju na velikim platnima i kako ih sve umetnici mogu interpretirati. U kreativnom delu radionice, deca će na svoj način prikazati važan događaj iz svog života.

12.00 sati: Kustosko vođenje Milice Milošević, muzejske edukatorke, kroz izložbu Slike velikih formata – svedočanstvo epoha

17.00 sati: Otvoreni konzervatorski atelje

Galerija Matice srpske predstavlja svoje konzervatorsko-restauratorske aktivnosti u formi Otvorenog ateljea – programa namenjenih opštoj i stručnoj publici kroz koje se prikazuju tokovi i dometi rada na projektima zaštite kulturnog nasleđa ili predstavljaju zanimljivosti iz oblasti konzervacije i restauracije umetničkih dela. Povodom

Međunarodnog dana muzeja posetioci će imati mogućnost da zavire u konzervatorski atelje i upoznaju se sa procesom konzervacije i restauracije.

19.00 sati: Projekcija filma o Urošu Prediću

Film Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti, u režiji Blaža Popovića, omaž je i svedočanstvo o životu i radu Uroša Predića. U filmu se tematizuju najznačajnija obeležja Predićevog svedočanstva. Od boravka u rodnom Orlovatu, do studija u Beču na Bečkoj likovnoj akademiji, gde je i film delom sniman, do njegovog zrelog perioda dok je boravio u Beogradu. Projekcijom filma publika će imati priliku da dobije pregled Predićevog dugogodišnjeg umetničkog poleta.

The event is finished.

Datum

18. мај 2023.
Završen!

Vreme

10:00 - 22:00

Lokacija

Galerija Matice srpske
Трг галерија 1, Нови Сад
Kategorija