© Alessandro Digaetano, Polaris Images

Migracije u 21. veku

Izložba „Migracije u 21. veku”– spada u projekat (NE)NASTANJENI – Migrantske priče u 21. veku iz World Press Photo arhiva i biće realizovana na centralnom gradskom trgu, od 19. februara do 20. marta, u okviru programskog luka Seobe. U znak solidarnosti sa izbeglicama iz Ukajine produženo je trajanje izložbe „Migracije u 21. veku”, realizovane u saradnji sa Fondacijom „World Press Photo”, do 26. marta.

Dan nakon otvaranja, 20. februara, biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu u dva termina – od 11 do 12, i od 18 do 19 časova. Šetnju kroz izložbu vodiće gostujuća kustoskinja iz Holandije Babette Warendorf. 

Na izložbi će kroz 58 fotografija biti prikazano 28 foto-reportaža trenutno najznačajnijih svetskih foto-reportera iz celog sveta na temu migracija. Građanima Novog Sada će se predstaviti najaktuelniji materijal iz bogate arhive „World Press Photo, nastao u periodu posle 2000. godine, posebno pripremljen za ovu priliku.

Građani Novog Sada i gosti imaće priliku da pogledaju radove Australijanca Vorena Ričardsona (Warren Richardson), dobitnika nagrade „The World Press Photo of the Year 2016” za fotografiju izbeglica na granici Srbije i Mađarske. Posetioci će moći da vide fotografije mučnih detalja na slici izbeglica u Angoli Roberta Knota, preko poetske vizije snova afričkih migranata u Italiji Alise Martinove, do upečatljive fotografije migranata koji su nagomilani na malom čamcu Masima Sestinija.

Fotografija godine izabrana 26. februara 2013. prikazuje afričke migrante na obali grada Džibutija koji noću podižu telefone u pokušaju da uhvate jeftin signal iz susedne Somalije – jedinu vezu sa rođacima u inostranstvu.  

Migracije 21 veka world press photo

Kada je slika postala „World Press Photo” fotografija godine, izazvala je iznenađenje jer se razlikovala od fotografija prethodnih dobitnika, koji često prikazuju sukobe ili istorijske trenutke. Suprotno tome, ova fotografija je prefinjena, poetična, a opet prepuna značenja. Kim Habard, koja je zatražila da se napiše priča za National Geographic je rekla: „Džon je uspeo da pretoči celu našu priču u jednu lepu, mesečinom obasjanu sliku: savremena migracija prepliće se sa univerzalnom željom za povezivanjem.”

Izrada scenografije i postavka izložbe – Multimedijalni centar LED ART iz Novog Sada.

 

Foto: Alessandro Digaetano, John Stanmeyer

Oznake:

Datum

25. феб 2022.
Završen!

Lokacija

Trg Slobode
Трг слободе, Нови Сад

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori

Fondacija World Press Photo
Internet adresa
https://www.worldpressphoto.org/