MigrArt

Izložba MigrArt biće otvorena 20. marta na Subinom platou u 11 časova i trajaće sve do 20. aprila. Izložba se realizuje u okviru programskog luka Seobe.

MigrArt predstavlja radove savremenih umetnika, dizajnera i ilustratora iz nekoliko Evropskih prestonica kulture: Bodoa, Rijeke, Eša, Vesprema i Novog Sada, koji kroz svoje radove preispituju istoriju migracija u svojim zemljama, izmenjene zvanične istorijske podatke, kao i hronologiju i svoja lična iskustva. Prelazeći izvan zvanične istorijske pozadine, predstaviće se umetnički radovi koji se bave složenošću migracija izazvanih epohom na koju se seobe odnose. Tema „migracija“ se razmatra u odnosu na drevne i savremene istorijske tokove, kako bi se dao odgovor na pitanje „Kako doživljavate migracije?“

Na Subinom platou će biti postavljeno 49 jarbola visine 8 metara. Atraktivna lokacija u Limanskom parku omogućava da se ova „šuma” jarbola posmatra sa distance, ali i da se kreće kroz nju, dok će sami sadržaji biti periodično menjani u skladu sa programskim narativom Za nove mostove Evropske prestonice kulture.

Umetnici i umetnice koji će izlagati svoje radove u okviru izložbe „MigrArt” su: Réka Huszár (Mađarska), Alain Welter (Lukesemburg), Marina Milanović (Srbija), Alena Klaćikova (Srbija), Danijel Babić (Srbija), Are Andreassen (Norveška), Leo Kirinčić (Hrvatska).

Izložba oslikanih zastava je zamišljena kao saradnja šest gradova koji su već poneli ili će poneti titulu Evropske prestonice kulture u 2022. godini. Umetnici iz tih gradova će pokušati da odgovore na koncept programskog luka Seobe kroz konkurs koji će otvoriti pitanje aktuelnih ekonomskih, socijalnih, egzistencijalnih ili političkih migracija koje se dešavaju u Evropi, odnosno u zemljama iz kojih umetnici dolaze. Na izložbi će se kao sedmi učesnik predstaviti Novi Sad sa jednim domaćim umetnikom. Umetnost će na ovom platou biti zajednički metod komunikacije između ljudi koji migriraju, a same oslikane zastave u javnom prostoru spojiće na zanimljiv način dinamičke i statičke aspekte vizuelne umetnosti.

Ovaj izložbeni prostor na otvorenom je legatski projekat, na raspolaganju umetnicima i građanima Novog Sada u godinama koje dolaze.

Oznake:

Datum

20. апр 2022.
Završen!

Vreme

11:00

Lokacija

Subin plato u Limanskom parku
Limanski park, Булевар деспота Стефана, Нови Сад

Organizator

Galerija „Bel Art”
Internet adresa
https://belart.rs/

Ostali organizatori

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije
Internet adresa
https://ugzins.rs/