Mileva: Mi smo stena

Prvi put će velikom interaktivnom multimedijalnom izložbom Mileva: Mi smo stena u Muzeju grada Novog Sada svetskoj javnosti biti predstavljen život i značaj Mileve Marić Ajnštajn. Muzej na petrovaradinskoj steni koja natkriljuje Novi Sad preispitaće simboliku prezimena Ajnštajn (jedna stena) kroz izložbu koja je inspirisana Milevinim blistavim umom, a prikazana kroz umetničku prizmu autora dr Dušana Jovovića.

Umesto da Milevu posmatramo kroz pojednostavljene narative o ženi, koji je često vide kao žrtvu i pasivnu učesnicu u istoriji nauke i porodičnog života, velika izložba o njoj poziva nas, na hrabar i inovativan način, da se sami uzdignemo ka aktivnom i delatnom principu jednog istinski stvaralačkog života. S obzirom na to da je građa o životu i naučnom radu Mileve Marić oskudna, umetnička građa zasniva se u najvećoj meri na pisimima koja su ostala iza Mileve i Alberta.

Izložba se sastoji od vrlo snažnog vizuelnog narativa koji će na upečatljiv i drugačiji način pristupiti liku i delu Mileve Marić Ajnštajn. Svakako se ne radi o klasičnoj dokumentarnoj i istorijskoj postavci, već ona najvećim delom počiva na umetničkim instalacijama koje unutar novog, za ovu priliku dizajniranog, prostora posetioce i posetiteljke uvodi u sam centar dešavanja. Kretanje publike uslovljeno je scenografijom koja sve vreme komunicira sa njima i prostor čini magičnim. Autor svesno ukida dnevno svetlo i time uspostavlja potpunu kontrolu, namerno deli prostor u svojoj kompoziciji na „svetli” i „tamni”, dva dela koji čine jednu celinu i ne mogu da postoje samostalno.

Veliki deo izložbenog prostora Muzeja Grada Novog Sada je rekonstruisan za potrebe izložbe „Mileva: Mi smo stena” i ostaće legat gradu kao jedan od najozbiljnijih prostora za izložbe koji se prostire na 1200 metara kvadratnih.

Ova umetnička izložba je jedinstvena i zato što je nastala kreativnom upotrebom najmodernijih tehnologija, novih medija, 3D animacija, digitalnog zvuka, holograma, ali i klasičnog umetničkog jezika koji se ogleda u skulpturi, grafičkom dizajnu, crtežu i slici.

Izložba radi svakog dana od 9 do 17 časova. Ponedeljak je neradan.

Cena ulaznice je 400 dinara.

Ekskluzivni partner izložbe „Mileva: Mi smo stena” je Erste banka.

 • 00

  dana

 • 00

  sati

 • 00

  minuta

 • 00

  sekundi

Datum

27. јул 2024.

Lokacija

Muzej grada Novog Sada Petrovaradin
Petrovaradinska Tvrđava, Petrovaradin
Kategorija