Mirko i Slavko – nikad robom

Šest decenija od nastanka jednog od najznačajnijih jugoslovenskih stripova „Mirko i Slavko“ biće obeležena izložbom duž Bulevara Despota Stefana, u periodu od 26. do 30. oktobra, za vreme Grada stipa.

„Mirko i Slavko“ je prvi jugoslovenski visokotiražni domaći strip o dva dečaka, partizanska kurira, Mirku i Slavku, koji je izlazio u ediciji „Nikad robom“, izdavačke kuće „Dečje novine“ iz Gornjeg Milanovca. Glavni autor „Mirka i Slavka“ je bio crtač Desimir Žižović Buin, uz brojne saradnike. Po stripu je snimljen i istoimeni dugometražni film u režiji Branimira Torija Jankovića.

Savremenici će znati da je potražnja za stripskom serijom „Mirko i Slavko“, naročito od 1969. kada je po jedna epizoda objavljivana kao sveska stripova „Nikad robom“, najveća od dolaska Slovena, pa do obračuna sa klasnim neprijateljima.

Tiraž nedeljnih svezaka „Mirka i Slavka“ dostizao je 180 000 primeraka po broju, a ima tvrdnji svedoka da je bilo i po nekoliko doštampavanja, kada bi se prvi tiraž širom raspomamljene SFRJ već u petak rasprodali… A samo različitih svezaka sa njima dvojicom bilo je bar 400-500.

Kustosi izložbe su Slobodan Ivkov i Aleksandar Gatalica.

Oznake:

Datum

29. окт 2022.
Završen!

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад