mirrors

Mirrors

Plesni performans „Mirrors“ će biti odigran 2. septembra u 19 časova u na Muzičkoj sceni 2 Distriktu kao deo programa otvaranja Kaleidoskopa kulture.

„Mirrors“ je muzičko-plesni performans u kome je akcenat na spoju umetnosti zvuka i pokreta, kao i improvizaciji. Uz zvuke džez i džipsi sving muzike i pokrete sving plesača, publika će moći da uživa u umeću improvizovane muzike i plesa.

Naziv „Mirrors“, odnosno ogledala, kroz simbol predstavlja odraz individualnosti u improvizaciji pojedinaca naspram muzičkog stila koji služi kao sredstvo putem kojeg izvodjači mogu videti svoj odraz i preneti svoj lični doživljaj kroz improvizaciju.

Ovaj projekat nastaje u saradnji grupe džez muzičara koji sviraju u više sastava kako u Novom Sadu tako i šire, i plesnog para koji su osnivači jedne od prvih škola swing plesa u Beogradu i šire pod imenom „Hoppin‘ Swing“ – Beograd.

Izvodjači su:

Nikola Miloradović (saksofon)

Prve korake u muzici počinje u muzičkoj školi u Nišu na odseku za klasični klarinet. Kasnije nastavlja sa školovanjem u Beogradu u muzičkoj školi „Mokranjac“ takodje na odseku za klarinet u klasi prof. Aleksandra Nikolića. Po završetku srednje škole, opredeljuje se za saksofon i džez muziku. Od 2020. živi u Novom Sadu, gde aktivno učestvuje u muzičkim dogadjajima poput džez svirki, sešna, festivala, radionica..

Učesnik je mnogobrojnih muzičkih festivala, poput Nišville Jazz festival (Srb), Tirana Jazz fest (Alb), Jazz in the Park (Rum), Musica sulle Bocche (Sardinija – Ita), Zelenkovac Jazz festival (BiH), Kotor Art festival (CG), Festival Srpskog Džeza (Srb) i drugih.

Aktivno svira sa grupom Gypsy Jazz Trio u Beogradu, a osnivač je i muzičkog sastava Johnnie and The Walkers u Novom Sadu. Svirao je i sa grupama Jayus Jazz, Lab Organ trio, ZAA, Ivan Jovanović Quartet, Chess Maj 6, kao i sa mnogim aktivnim džez muzičarima u Srbiji.

Trenutno radi na realizaciji autorskog albuma sa grupom Gypsy Jazz Trio i svira kako u klubovima tako i na festivalima.

Daniel Beja (gitara)

Jazz i Gypsy Swing gitarista i kompozitor, koji dolazi iz Francuske a neko vreme živi u Novom Sadu, svira džez muziku i muziku Djanga Reinhardta, Daniel Asseo Beja voli da meša stilove. Sa tradicionalnim instrumentima svira modernu muziku, bezvremenske standarde, a bavi se i komponovanjem.

Sa svojim autorskim bendom Palinka je izdao tri albuma sa njegovim autorskim numerama, i imao je stotinak koncerata u svetu: Francuska, Španija, Italija, Meksiko, Šri Lanka, Britanija, Belgija, Češka republika, Srbija, Madjarska, Hrvatska, Tunis, Maroko, Austrija, itd.

Na relaciji je Francuska – Novi Sad gde svira sa vrhunskim lokalnim muzičarima i nekada sa zadovoljstvom ugosti francuske muzičare na balkanu.

Fedor Ruškuc (kontrabas)

Svoje muzičko obrazovanje počinje u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, na odseku za violinu, a u srednjoj školi prelazi na odsek za kontrabas u klasi prof. Gorana Kerlete. Odlazi na studije u Grac u klasi prof. Wayne Darlinga, dok master studije upisuje u Kelnu u klasi prof. Dieter Manderscheida.

Dobitnik je mnogih nagrada sa ansamblima East Affair (Creole World Music NRW 2008 i Creole World Music Berlin 2009) i Magnus Mehl Quintett (Getxo Jazz 2006, Hoeilaart 2006) odnosno FUMMQ (Ferenc und Magnus Mehl Quartett). Dobija priznanje na takmičenju Jimmy Woody Award za najboljeg basistu 2008. Nastupao je širom evrope kao i u Rusiji i Aziji, a može se čuti više desetina izdanja sa raznima sastavima.

Saradjivao je sa: Keith Copeland, Denis Rowland, Marco Pignataro, Cristian Jacob, Antonia Bennet, Elliot Masson, Uwe Plath, Stjepko Gut, Adam Klemm, Vasil Hadžimanov, Ratko Divjak, Dian Pratiwi i mnogim drugima.

Član je saveta Novosadskog Jazz festivala i povremeno dirigent Novosadskog Omladinskog Jazz orkestra. Takodje se bavi autorskim i pedagoškim radom, a deluje i kao slobodan umetnik u zemlji i inostranstvu.

Srdjan Budić i Majda Stanojević (swing ples)

Srdjan i Majda su plesni par i osnivači plesne škole „Hoppin‘ Swing“ u Beogradu. Duži niz godina se bave izučavanjem i izvodjenjem swing plesova, i trude se da održe autentični duh swing ere.

Osim predavanja i razvijanja Swing scene u Srbiji, aktivno se takmiče na internacionalnim festivalima poput „Sofia Swing Dance Festival“, „The International Lindy Hop Championships“ i drugim.

Projekat „Mirrors“ je deo nacionalnog konkursa za umetnike i umetnice „Umetnici. Sad!“, koji u okviru Kaleidoskopa kulture raspisuje Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Od samog početka, realizaciji konkursa „Umetnici. Sad!“ podršku pruža IDEA koja posluje u okviru kompanije Mercator-S.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

02. сеп 2022.
Završen!

Vreme

19:00 - 20:00

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/