ćeraćemo se još

Monodrama „Reče mi jedan čoek, ćeraćemo se još, kad budem mlađi“ u izvođenju Petra Božovića

Monodrama „Reče mi jedan čoek, ćeraćemo se još, kad budem mlađi” autora Matije Bećkovića, a koju je adaptirao i izvodi Petar Božović, biće održana 17. septembra u 20.30 časova, u okviru nedelje književnosti programskog luka Kaleidoskop kulture, u Amfiteatru na SPENS-u.

Monodrama traje 70 minuta i sastoji se iz 3 dela:

Prvi deo „Reče mi jedan čoek”, smešten je u Rovcima, u Crnoj Gori, gde ima osam stotina pušaka. U Rovcima je nastala cela jedna usmena civilizacija čija je filozofija jezik, a jezik pamćenje. U Rovcima se nista drugo ne događa, osim u jeziku. Reći nešto je najveća zadužbina.

Drugi deo poema „Ćeraćemo se još”, zasniva se na sučeljavanju dveju neprijateljskih skupina („mi” i „oni”) i predstavlja umetnost verbalnih varijacija na temu sukoba koji niti imaju početka ni kraja. Sve vreme govori o čovekovoj potrebi da se sukobljava sa drugim, pa i da čitav život provede u osmišljavanju strategije i taktike tog obračuna.

Poema „Kad budem mlađi”, je neprestano maštanje junaka o tome šta će biti kad dođe vreme koje ne može doći i kada će se desiti ono što ne može da se desi. Situacija odgovara jednj od aktuelnih opsesijama  savremenog čoveka.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

17. сеп 2022.
Završen!

Vreme

20:30

Lokacija

SPENS
Internet adresa
http://www.spens.rs/

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/