Monsieur Doumani i Bab L’ Bluz

Nastup dva neobična benda Monsieur Doumani i Bab L’ Bluz koji vešto kombinuju moderne elektro stilove sa folkom i gruvom različitih podneblja u karakterističnom world music žanru, donosi nam Pocket Globe festival, u petak, 11. novembra u 20 časova u Pozorištu mladih, na sceni Pera Dobrinović.

Monsieur Doumani (CYP)
Višestruko nagrađivani trio Monsieur Doumani, poreklom sa ostrva Kipra, u poslednjih desetak godina impresionira publiku širom sveta muzikom snažno ukorenjenom u istočnom Mediteranu. Njihova muzika je naširoko predstavljana u svetskim medijima, a do sada su ostvarili nebrojene nastupe, između ostalog i na najpoznatijim festivalima, kao što su: ESNS, WOMEX, WOMAD, Sziget, Trans Musicales, i mnogi drugi. Iako njihova postava može zvučati neobično za jednu tročlanu grupu (curas – mali buzuki, trombon, akustična gitara), Monsieur Doumani koriste elektroniku, efekte i loop-pedale kako bi se upustili u svet koji je osvežavajući i uzbudljiv. Četvrti album Pissourin koji je izdao hvaljeni Glitterbeat Records pomera njihov zaštitni znak – Mediteranski zvuk – u smeru duboke psihodelije i avant-folka. Ovo je plesna grozničava oluja žičanih instrumenata, višeslojnog pevanja i niskog tona trombona. Članovi grupe su: Antonis Antoniu (curas, vokal, elektronika), Demetris Jasemides (trombon, flauta) i Andis Skordis (gitara, lupovi, udaraljke, vokal). Koncert u Novom Sadu biće njihov treći nastup u Srbiji, nakon dva koncerta u Beogradu, na Todo Mundo festivalu (2018) i u klubu Dim (2019).

•  Bab L’ Bluz  (MAR/FRA)

Nastao u Marakešu, 2018. godine, bend Bab L’ Bluz  je plod sna o priključivanju gembrija (tip gitare) međunarodnoj sceni savremene muzike. Istovremeno, marokansko-francuski kvartet  Bab L’ Bluz  vraća bluz u severnu Afriku. Predvođen Marokankom u tradicionalno muškoj ulozi, bend je odan revoluciji, promovišući stav koji je u skladu sa marokanskim pokretom mladih ‘nayda’ – novi talas umetnika i muzičara koji se oslanjaju na lokalno nasleđe, pevajući stihove o slobodi na marokansko-arapskom dijalektu darija. Drevan i aktualan, fanki i ritmičan, inspirisan arapskim stihovima, uzvišenih vokala i bass-heavy gruvom, debitantski album benda  Nayda!  kao da pulsira iz samog srca Magreba. Neki ih opisuju kao  Hot Psychedelic Gnawa Blues. Članovi benda su:  Jusra Mansur (glavni vokal, awisha, udaraljke, guembri),  Bris Botan (guembri, gitara, udaraljke, prateći vokal),  Hafid Zuaui (bubnjevi, prateći vokal) i  Žerom Bartolom (flauta, udaraljke, prateći vokal). Ovo je njihov premijerni nastup u Srbiji.

Koncert će biti održan u okviru prvog World Music Festivala Pocket Globe koji donosi šest izvanrednih koncerata u Novom Sadu (Novosadska sinagoga / Pozorište mladih), od 10. do 12. novembra. U okviru koncertnog programa nastupiće umetnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Maroka, Francuske, Turske, Kipra i Irana.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

11. нов 2022.
Završen!

Vreme

20:00 - 22:00

Lokacija

Pozorište mladih
Ignjata Pavlasa 4 Novi Sad

Organizator

Udruženje Ring ring
Internet adresa
https://ringring.rs/

Ostali organizatori

World Music asocijacija Srbije
Internet adresa
https://worldmusic.org.rs/