Muzički program otvaranja Kaleidoskopa kulture (10. septembar)

Muzički program otvaranja Kaleidoskopa kulture, 10. septembra, obeležiće nastupi umetnika koji će se održati u obnovljenom Distriktu, jednom od najvažnijih infrastrukturnih legata Evropske prestonice kulture. Novosadskoj publici predstaviće se Keni nije mrtav, Lira Vega, Elizabete Balčus i Srđan Žikić. Koncerti su deo multimedijalnog događaja Neraskidive veze, koji će se održati od 8. do 10. septembra u Distriktu.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Mapa Distrikta.

Keni nije mrtav je moćni gitarski trio koji vešto kombinuje moderne elemente muzike sa gitarskim zvukom. Nastupiće u glavnoj ulici u Distriktu od 22 časa. Na jesen početkom novembra izlazi Ajmo da plešemo, debitantski album benda, nakon čega je već 23. decembra usledio rasprodat koncert u sali Amerikana, beogradskog Doma omladine. Pre izlaska debi albuma, Keni je krenuo u never-ending tour, svirajući preko 50 koncerata u sezoni. Bend je stekao reputaciju kao jedan od najboljih indierock, indiepunk live izvođača, sa jako dimamičnim i zanimljivim, ali isto tako kvalitetnim živim nastupima. Keni nije mrtav je u poslednjih nekoliko godina nastupio na mnogobrojim festivalima, koncertima, ali je i u svojoj organizaciji napravio niz iventova.

Ovaj koncet je rezultat saradnje sa platformom Serbia Creates.

Lira Vega je nastala 1998. godine kao deo alternativne pozorišne trupe Pozorište šešira. U početku klasična rok postava, grupa snima svoj prvi album Lira Vega i izdaje ga 2004. godine za izdavačku kuću PGP RTS. Već na sledećem albumu, Sreća i ljubav (Beopolis, 2008.) grupa se predstavlja kao trojac i počinje eksperimentisanje sa sintisajzerima i ritam mašinama. Treći album Duhovi predstavljen je publici 2015. godine, a grupu sada čine Zoja Borovčanin i Vladimir Đorđević. Album Duhovi predstavlja zaokret ka upotrebi elektronskih instrumenata, ali su prepoznatljiva gitara i vokal i dalje okosnice zvuka. Novi album Posledice rada izlazi u istom sastavu, sačinjen je od dva dela, a grupa je snimila i dokumentarni film Duhovi iz prošlosti koji je premijerno prikazan 16. januara 2019. u KC Grad. Lira Vega će nastupiti u glavnoj ulici u Distriktu u 23 časa i 15 minuta.

Elizabete Balčus je letonska muzičarka i umetnica performansa koja stvara neopsihedelični dream pop od iznenađujućih, kolažiranih, žanrovskih jukstapozicija koje su istovremeno melodične i eksperimentalne. Ona radi sa snažnom vizuelnom estetikom koja se oslanja na savremeni nadrealizam, savremenu modu i geometrijske slike. Pohađala je Muzičku akademiju u Letoniji da bi studirala klasičnu i džez flautu, kao i opersko pevanje na rimskoj akademiji Santa Cecilia. Sve je dozvoljeno u njenom muzičkom kosmosu: mešanje flaute i glasa, elektro pop ritmova i sviranje povrća kao sintisajzera, ostavljajući slušaoca u blaženom stanju transa, negde između budnosti i spavanja. Nastupi uživo angažuju publiku psihodeličnom i teatarskom atmosferom koje je podjednako zbunjujuća koliko i očaravajuća. Elizabete Balčus će nastupiti ispred objekta Skladište od 22 do 23.30 časova.

Srđan Žikić donosi svoju selekciju numera za ples uz najveće disco i funk numere osamdesetih, kao i sve najveće hitove devedesetih godina. Srđan Žikić je onaj ozbiljan glas sa radija koji se budi uz vas u jutarnjem programu, tako već više od 20 godina. Radijski čovek koji je imao previše vremena i prilike da presluša radijske fonoteke nekoliko radio stanica i da upozna različite muzičke epohe, posebno osamdesete godine koje posebno voli zbog ogromne kreativnosti, dizajna i zvuka. Srđan Žikić će nastupiti ispred objekta Menza u Distriktu od 22 časa.

Ne propustite i sjajan muzički program osmog i devetog septembra.

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka. Partner multimedijalnog događaja „Neraskidive veze” je Neoplanta.

The event is finished.

Oznake:

Datum

10. сеп 2023.
Završen!

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад