Muzički program otvaranja Kaleidoskopa kulture (9. septembar)

Muzički program otvaranja Kaleidoskopa kulture, 9. septembra, obeležiće nastupi umetnika koji će se održati u obnovljenom Distriktu, jednom od najvažnijih infrastrukturnih legata Evropske prestonice kulture. Novosadskoj publici predstaviće se di-džej Milana Nikić, Iva Lorens, Merina Gris, Verboten Berlin, kao i di-džej Vladimir Aćić i Dejan Milićević. Koncerti su deo multimedijalnog događaja Neraskidive veze, koji će se održati od 8. do 10. septembra u Distriktu.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Mapa Distrikta.

Di-džej Milana Nikić je pozorišna i filmska rediteljka koja iza pseudonima Beton i Šljokice vešto balansira između muzike i režije. Ona će nastupiti objektu Menza u Distriktu od 22 časa. U svom muzičkom izrazu zagovornica je umetničke slobode, te kroz eklektične DJ setove koji se organski sudaraju teži da se kroz oblik prisutnost rodi hipnotišući narativ svake žurke.  „Sa dubokim verovanjem u potencijal svakog događaja kao rituala  -  na scenu uvek izlazim sa istim ciljem -  da omogućim kolektivno putovanje ka oslobođenju upravo kroz muziku“, kaže ova umetnica.

Iva Lorens je kantautorka koja se krajem 2021 godine pojavila na domaćoj sceni i ubrzo je sa svoja dva singla privukla pažnju publike i pozitivne kritike. Nastupa u glavnoj ulici u Distriktu od 23.15 časa. Lorens je “obećanje jednog novog, ponosnog srpskog mainstreama”, rekao je Dragan Ambrozić. Njena muzika nosi elemente elektro popa, Ivini nežni vokali ukrašavaju i plutaju kroz njenu muziku dodajući dubinu celokupnim aranžmanima i iskrenim tekstovima. U martu 2023. izbacila je svoj debitanski album pod nazivom Svitanje koji se sastoji od 10 pesama, o kome kaže: „Ovaj album je moj prvenac, predstavlja odrastanje, zaljubljenost, društvo u kom se nalazimo i još mnogo toga, to je album koji sam ja želela da imam na našoj domaćoj sceni tokom svog odrastanja“.

Ovaj koncet je rezultat saradnje sa platformom Serbia Creates.

Merina Gris je baskijski bend koji su 2020. godine osnovali Sara, Hulen i Paskal. Grupa će nastupiti u glavnoj ulici u Distriktu od 22 časa. Prošle godine našao na nekoliko rang-lista za najbolji album. Bend je održao više od 35 nastupa širom Španije, uključuljući i Bilbao BBK Live 2023, ali i Eurosonic 2023 u Groningenu. Njihova muzika je vibrantan, avangardni pop sa nostalgičnim elementima koji dostižu status generacijske himne visoko pozicionirajući bend na španskoj muzičkoj sceni. Merinu Gris čine tri anonimne, maskirane figure koje svojim natupom stavljaju fokus na umetnost iznad ličnosti.

Verboten Berlin nastupa ispred Skladišta u Distriktu od 22 časa, a u pitanju je projekat berlinskog muzičara Aleksandra Frojnda koji objedinjuje Neo Kraut i berlinsku klupsku kulturu sa njegovom strašću za komponovanjem i pisanjem. Od sviranja gitare u ranom detinjstvu, Frojnd je evoluirao do kompozitora, pisca i producenta koji dve decenije sarađuje sa različitim muzičkim imenima širom sveta. „Impresioniran klupskom scenom i slobodama grada, crpim iz svog nasleđa i svakodnevnog života u svom sadašnjem domu posmatrajući svet i dajući mu svoj doprinos kroz muziku“. Analogni retro zvuci povezani su digitalnom preciznošću, violončela i klaviri se usklađuju sa elektronskim sintisajzerima, voklani isečci i bubanj mašine – sve se spaja u emocionalan, euforičan trenutak povezanosti, kako u studiju, tako i na sceni.

Di-džej Vladimir Aćić je jedan je od najcenjenijih i najpoznatijih tehno di-džejeva i producenata u Srbiji i na Balkanu. Publika ga prepoznaje po eksplozivnim i energičnim setovim koji su ga oblikovali u jednu od najvažnijih figura tehno scene regiona. Njegova reputacija talentovanog producenta mu je dala priliku da radi sa svetski priznatim izvođačima kao što su: Carl Cox, RodHad, Richie Hawtin, Laurent Garnier, Dubfire, Dave Clark, Adam Bayer, John Digweed… Dejan Milićević je prošle godine proslavio 20 godina izuzetno uspešne karijere kao jedan od najboljih regionalnih di-džejeva i producenata. U svojoj bogatoj internacionalnoj karijeri Dejan je nastupao na svim najbitnijim festivalima u Evropi, a njegov stil bi se mogao opisati kao mix house-a i techno-a, gde se prepliću underground trackovi kako najnovije produkcije, tako i sa povremenim okretom ka starim klasicima. Vladimir Aćić i Dejan Milićević će zajedno nastupiti ispred objekta Skladište u Distriktu u ponoć.

Short Reports je glasan alternativni muzički duo iz Novog Sada, koji će nastupiti u Distriktu od 00.15 časova. Karakteristika benda su apstraktni ritmovi na bubnju i rifovi na gitari koja je ujedno i bass gitara. Bend je nastao krajem 2019. a koncertno je aktivan od sredine 2021. Prvi album Cats VS Dogs, Short Reports su odsvirali u preko 50 gradova Evrope i Balkana, a uz njega sviraju i nove pesme od kojih neke nastaju i na samim koncertima. 2022. Predstavili su Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture u Luksemburgu na NEXT Festivalu u Ešu. Nakon toga, bend je svirao i na festivalu PIN – Skopje, kao i na B.A.R.F. festivalu u Beogradu, Kaleidoskopu kulture u Novom Sadu i na nekolicini drugih širom regiona. Prva turneja 2023. obuhvatila je BiH, Makedoniju, Hrvatsku i Srbiju gde je duo održao veliki broj zajedničkih i samostalnih koncerata, a u julu 2023. bend je svirao i na Exit Festivalu kao i na Nišville festivalu u avgustu.

Ne propustite i sjajan muzički program osmog i desetog septembra.

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka. Partner multimedijalnog događaja „Neraskidive veze” je Neoplanta.

The event is finished.

Oznake:

Datum

09. сеп 2023.
Završen!

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад