Izložba Najbolje od svetske naive

Izložba Najbolje od svetske naive biće otvorena u nedelji vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture, 29. septembra od 19 časova u Kulturnoj stanici Svilara. Uporedna izložba donosi radove umetnika Jana Husarika, Rozalije Markov, Zuzane Halupove i Martina Jonaša, koji su za života ostavili dubok trag u oblasti domaće i svetske naive. Uz njih, na izložbi će se predstaviti i kineski umetnici Qiao Nuo, Qin Hongbo, Ding Wanli, Song Quanguo, Li Mingxue, Xu Maosong, Fu Chengfen, Yuan Shifen, Tao Kui, Ding Shuhu, Zhao Jie, Zheng Ronghu, Zhong Chongfe, Lv Xianglin, Bie Zhigang, Fu Chengfeng, Song Zhenli, Qiao Yanmei i Qiu Yang. Izložba će biti otvorena do 10. oktobra, svakog dana od 10 do 18 časova.

Jan Husarik (1942 – 2017) je bio umetnik svetskog glasa, među najistaknutijim savremenim slikarima Kovačice naivne umetnosti. Dobitnik je brojnih uglednih priznanja, među kojima su, Oskar za umetnost i tehnologiju u Milanu, počasno članstvo u Međunarodnom udruženju za kulturu u Napulju, Orden Republike Francuske za kulturnu saradnju… Za pola veka svog stvaralaštva, Jan Husarik je održao brojne izložbe u zemlji i inostranstvu, a njegovu umetnost obeležila je neuobičajena temom – žeđ. Nedostatak vode i žeđ postali su centralni motivi slikarstva Jana Husarika, koji je od njih stvorio univerzalni simbol žeđi, podejdnako žeđi telesne kao i duhovne, žeđi za ljubavlju i srećnim životom. 

Rozalija Markov (1956 2020) je jedna od najboljih slikarki naive u svetu, a u svojoj slikarskoj karijeri dugoj više od 30 godina izlagala na preko 100 izložbi u zemlji i inostranstvu od kojih su 47 samostalne. Njeno stvaralaštvo odlikuju originalnost, bogatstvo kolorita, žanr motiv, enterijer, preciznost i čistota što je i bila odlika njenog unutašnjeg senzibiliteta. Slike joj se nalaze na svim kontinentima i u enciklopedijama naivne umetnosti, a nagrađivana je kako u zemlji tako i u inostranstvu.  

Zuzana Halupova (1925 – 2001) jedna je od najpoznatijih umetnika naive na našim prostorima. Iako je završila samo pet razreda osnovne škole, Zuzana je bila žena izrazitog umetničkog talenta koji je ispoljila već u ranoj mladosti. Prvu samostalnu izložbu je imala 1968. godine u Dubrovniku, a izlagala je i u brojnim svetskim metropolama. Svoje čuveno remek-delo Zima, poklonila je UNICEF-u, a ponela je i visoko odlikovanje za životno delo Ćirilo i Metodije kao najveće priznanje koje Matica Slovačka iz Bratislave dodeljuje uspešnim Slovacima u dijaspori. Iako nije imala svoju decu, predstavljanje dečjeg lica je bila osnovna tema u njenom stvaralaštvu. 

Martin Jonaš (1924-1996) jedan je od najznačajnijih i najpoznatijih predstavnika naivnog slikarstva Slovaka u Vojvodini. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, kao i na međunarodnim izložbama naive. Za svoj rad više puta je nagrađivan. Na njegovim platnima su lokalne boje i problemi, kao i karakteristični likovi. Slike Martina Jonaša prepoznatljive su po tome što ćete na njima mahom videti vredne banatske seljake sa predimenzioniranim rukama i nogama i malim glavama. Plave boje slovačkih kuća i enterijera, žute i narandžaste boje suncokreta, klipova kukuruza i bundeva, zelenilo ravnice i rumenilo sunca natopili su njegove predele i obavili predstavljene likove. Krajnji ishod sažimanja njegovih tema, razigranog poteza, zvučnog kolorita i poetske atmosfere jeste humana misao o čoveku sa svim njegovim vrlinama i manama. To što svoju univerzalnu misao zaodeva konkretnim svetom koji dobro poznaje i još bolje tumači sa autoritetom, samo doprinosi vrednosti njegovih dela. 

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka

The event is finished.

Datum

29. сеп 2023.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Kulturna stanica Svilara
Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/