Nataša Kramberger / Noć književnosti

Nataša Kramberger iz Slovenije učestvovaće na Noći književnosti 17. septembra od 17 do 20 časova u prizemlju SPENS-a,  izlog br. 2 (ulaz sa strane kafića Šećer & Soul), u okviru nedelje književnosti Kaleidoskopa kulture.

Nataša Kramberger rođena je 1983. godine u Mariboru, Sloveniji. Detinjstvo je provela u Jurovskom dolu, malom selu na severoistoku zemlje na imanju svoje bake. Potom živi u Ljubljani, Utrehtu, Milanu i Berlinu.

Pobedila je na festivalu nove slovenačke književnosti Urška 2006.

Za priču „Slani rulet“ dobila je nagradu na međunarodnom konkursu za kratku priču „More reči“ pod pokroviteljstvom Fondacije „Ana Lind“.

Roman „Nebo u kupinama“ je njen prvi roman. Bio je nominovan za Krestnikovu nagradu za najbolji slovenački album  2008. godine. Nagrađen je evropskom nagradom za književnost 2010. godine. Roman je napisan na stalnom putovanju između Slovenskih goricama, Maribora, Milana, Berlina i mora, mora koje se prostire od Pirana do Trsta i preko mora, preko Evrope, preko sveta, preko jezika, dijalekta i narečja.Na putu dakle, prostorom na kojem se ne govori samo jedan jezik, a ipak govori – jednim jezikom.

Nataša Kramberger je pisac i novinar. Piše članke, eseje i kolumne za dnevne novine u Sloveniji, Nemačkoj i Italiji, objavljuje književne tekstove u časopisima i radio stanicama i piše scenarija za dokumentarne filmove. Osnovala je eko-art kolektiv Zelena centrala, sa kojim nastoji da promoviše ekologiju i umetnost.

Foto: Promo

The event is finished.

Oznake:

Datum

17. сеп 2022.
Završen!

Vreme

17:00 - 20:00

Lokacija

SPENS
Internet adresa
http://www.spens.rs/