Nemanja

Nemanja / Zastave budućnosti

Bend Luke Šipetića, sa projektom Nemanja, nastupa 30. aprila u 20 časova, u Kreativnom distriktu na Sceni 3, kao deo programske celine Zastave budućnosti.

„Nemanja” je projekt iza kojeg stoji Luka Šipetić, autor i muzičar koji je snimio i objavio albume „Tarot Funk (2019) i Cosmic Disco (2020).

Članovi benda su Matej Perić (bubnjevi), Karlo Lugarić (udaraljke), Laura Matijašević (bas), Leo Beslać (orgulje, sintisajzer) i Luka Šipetić (gitara). Vizuelni deo nadopunjuje Branimir Štivić (Ḍĭe Zoone), čije se projekcije izvode tokom nastupa benda.

„Tarot Funk”, album prvenac, je instrumentalni album kojeg je Šipetić sam snimao, producirao i miksao u kući u blizini Pule, u januaru 2019. godine. Album je omaž zvuku tajlandskog fanka, afro-fanka, anatolijskog (turskog) rocka 70-ih i kambodžanskog psycho rocka 60-ih. Specifičnost albuma je u tome što su pesme napisane za posebno odabrane tarot karte, čija simbolika, zajedno s muzikom, čini narativnu celinu koju sam slušalac mora otkriti.

Album je do sada predstavljen javnosti u radijskim emisijima posvećenim svetskoj i psihodeličnoj muzici u SAD-u, Kanadi, Turskoj, Kipru, Japanu, Brazilu, Meksiku, Francuskoj, Nemačkoj, Rusiji, Italiji, Australiji, Velikoj Britaniji i Španiji te je uključen u Bandcamp Weekly, listu koja promoviše nove muzičke nade na početnoj stranici Bandcampa.

Aktivno svirajući od juna 2019, nemanja se za kratko vreme probio do cenjenih letnih festivala u Hrvatskoj, poput Indirekta, Tam-Tama i Velvet festivala, a nastupili su i rame uz rame s bendovima poput Algiresa i Kikagaku Moyo. Tokom promocije albuma rasprodali su kultni KSET i klub Mediku u Zagrebu, a svirali su i u Ljubljani, Beogradu, Novom Sadu i širom regije.

„Tarot Funk proglašen je jednim od najboljih albuma godine od strane poznatih muzičkih publikacija i kritičara širom Balkana. Album se našao na prestižnoj Nacionalovoj listi koju sastavlja preko 30 muzičkih novinara iz cele balkanske regije, na top listama najboljih albuma širom Hrvatske, uključujući one uticajnog portala Ravno do Dna gde je proglašen albumom godine te na listama muzičkih portala iz Srbije, BiH, Slovenije, Nemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Album je završio na listi najbolje svetske muzike u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nemačkoj i Francuskoj.

Drugi album, Cosmic Disco, napisao je, snimio i producirao Šipetić kao muzički odgovor na Tibetansku knjigu mrtvih. Opisuje iskustva koja se događaju nakon „Tarot Fanka – u bardu, intervalu između smrti i ponovnog rođenja opisanom u Knjizi mrtvih. Album slavi život i usmjeren je prema diskotekama 70-ih, Chica Cumbiji, jugoslavenskom funku, afrobeatu i libanskom disku te uključuje tekstove orjentisane na pop.

Album, koji je najavljen u julu 2020. singlom Daw Yen, je brzo naišao na pozitivne reakcije publike i kritike.

Dva meseca nakon izlaska, pesme s albuma Cosmic Disco nalazile su se na istaknutim svetskim muzičkim listama u Francuskoj i Nemačkoj, a objavljene su i u oktobarskom izdanju najboljeg časopisa posvećenog svetskoj muzici – britanskom Songslinesu.

Šipetić takođe komponuje muziku za filmove. Na Danima hrvatske kinematografije nagrađen je za najbolju muziku, a s bendom pastele je nominovan za najbolju nadolazeću elektroničku izvedbu na dodeli Ambasadora, nagrade za aktere elektronske muzike.

Detalje o ostalim programima, koncertimaradionicama, plesnim i cirkuskim performansima, revijama i izložbama, koji se održavaju 30. aprila u Kreativnom distriktu, u okviru trodnevnog programa „Zastave budućnosti”, pogledajte na ovom linku.

Foto: Promo

Podršku programu „Zastave budućnosti” pružili su: IDEA, DDOR, i A1 Srbija.

Oznake:

Datum

30. апр 2022.
Završen!

Vreme

20:00 - 21:00

Lokacija

Scena 3, Distrikt
Bulevar despota Stefana 5, Novi Sad

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/