Nevidljiva Braga

Izložba na otvorenom „Nevidljiva Braga“ biće otvorena 5. novembra u 19 časova u Katoličkoj porti, a svi zaintresovani će moći da je pogledaju svakog dana do 30. novembra.

Encontros da Imagem je neprofitna kulturna asocijacija, koja od 1987. godine organizuje Encontros da Imagem – Međunarodni festival fotografije i vizuelne umetnosti u Bragi, na samom severu Portugala. U pitanju je najveći festival u ovoj zemlji i jedan od najstarijih festivala fotografije u Evropi.

Festival promoviše klasičnu i savremenu fotografiju time što prezentuje radove kako novih, tako i već poznatih fotografa. Cilj ovog festivala je da se suoči sa trenutnim temama u fotografiji, te da ih i prikaže – od dokumentarnih radova, ključnih za razumevanje vremena u kojem živimo, do radova koji istražuju i kreativno uključuju nove tehnologije snimanja. Svesni toga koliko je važno privući što veću publiku, planirane su aktivnosti i za širu javnost poput izložbi i fotografskih projekcija. Za užu publiku koja je već zainteresovana za umetnost, a pogotovo fotografiju, festival organizuje aktivnosti koje nisu čisto informativnog karaktera, već koje i podučavaju, a među kojima su i takmičenja, predstavljanja, radionice i konferencije. Tokom prethodnih trideset i pet godina, asocijacija je postepeno razvijala svoje ciljeve, koji se danas mogu podeliti na četiri osobena cilja: stvaralaštvo, rast i razvoj, obuka, kao i izrada obimnog fotografskog arhiva.

Encontros da Imagem su kao jedan od svojih glavnih ciljeva uvek imali izradu fotografskog arhiva, koji bi doprineo zajedničkom sećanju na Bragu, ali i prikazu procesa i evolucije fotografije.

Dva dela koja su prikazana ovde predstavljaju dve izuzetno različite perspektive na grad Bragu, iako su oba rezultat umetničkih rezidencija – Rua Fonte do Mundo u kojoj je učestvovao Fabio Kunja 2021. godine, odnosno „Iza čvrstog tla“ čija je rezidentkinja bila Marta Pinto Mašado 2022. Ova dva rada su deo projekta pod nazivom „Sećanja na grad“ koje je Encontros da Imagem pokrenuo još tokom 90ih godina i koji je do sad organizovao preko pedeset umetničkih rezidencija, u kojima su učestvovali domaći i strani fotografi. Ishod ovih rezidencija su bogate i važne fotografije grada Brage, nastale u potpuno različitim domenima (uključujući patrimonijalne, društvene, verske, kulturne, ekonomske fotografije, itd.), time doprinoseći izradi fotografskog nasleđa i ovekovečenju kolektivnog sećanja grada Brage i svih njegovih dimenzija.

Izložba se realizuje kroz saradnju Fondacije Novi Sad 2022 i projekta Braga 27, jer je grad Braga jedan od 4 grada koji su kandidati u užem izboru za realizaciju titule Evropska prestonica kulture 2027. u Portugalu.

Foto: Encontros da Imagem

The event is finished.

Oznake:

Datum

30. нов 2022.
Završen!

Vreme

Celodnevni