Novi Sad – moderni grad

Multimedijalna izložba „Novi Sad – moderni grad”, biće otvorena 12. februara u 18 sati na prvom spratu SPENS-a, u holu br. 8 (ulaz iz pravca Radničke ulice). Izložba će biti otvorena do 26. februara, a realizuje se u okviru programskog luka Seobe.

Novi Sad – moderni grad je multimedijalna arhitektonska izložba koja će javnosti predstaviti urbanistički razvoj Novog Sada u svetlu procesa industrijalizacije grada, radikalnih infrastrukturnih promena, novih prostora za život u gradu, kao i mesta na kojima se uspostavljao društveni život građana u drugoj polovini 20. veka.

Projekat istražuje, otkriva i interpretira sve narative o modernizaciji Novog Sada, kako bismo, lišeni ideoloških odrednica povezali sve karike u lancu prostornog razvoja grada. Kroz šest priča praćenih do sada neprikazanim, arhivskim snimcima izgradnje grada, objasniće se svi ključni procesi koji su kreirali modernost Novog Sada.

Glavni sadržaj izložbe predstavlja sažetak višegodišnjeg istraživanja modernizacije Novog Sada, prilagođen široj publici, dok će publikacija koja prati ovaj projekat biti vredan doprinos u prostornom istraživanju Novog Sada. Novi Sad – moderni grad je projekat koji se ne osvrće na prošlost sa nostalgijom i idealizacijom, već sa željom da razumemo procese koji su oblikovali naš Grad, onakvim kakav je danas. Još važnije, na taj način možemo bolje da razumemo kakav Novi Sad želimo da ostavimo budućim generacijama.

Projekat realizuje Baza – platforma za prostorne prakse, u saradnji sa Efemera kolektivom i Društvom arhitekata Novog Sada.

Autori projekta: dr Dragana Konstantinović, Slobodan Jović, Maja Momirov, dr Miljana Zeković, dr Višnja Žugić, Bojan Stojković

Oznake:

Datum

26. феб 2022.
Završen!

Vreme

18:00 - 20:00

Lokacija

SPENS
Internet adresa
http://www.spens.rs/

Organizator

Baza – platforma za prostorne prakse
Internet adresa
http://mismobaza.org

Ostali organizatori

Efemera kolektiv
Internet adresa
https://ephemeracollective.org/
Društvo arhitekata Novog Sada (DANS)
Internet adresa
https://dans.org.rs/