Novi Sad – pesnička prestonica

Promocija Antologije „Novi Sad – pesnička prestonica“, priređivača Zorana Đerića, biće održana 19. septembra u Digitalnom omladinskom centru, u okviru nedelje književnosti programskog luka Kaleidoskop kulture.

Učestvuju pesnici Društva novosadskih književnika: Selimir Radulović, Ivan Negrišorac, Nenad Šaponja, Miroslav Aleksić, Perica Milutin, Radovan Vlahović i Gordana Đilas.

Moderator promocije: Nataša Bundalo Mikić 

Zoran Đerić (1960), pesnik, kritičar, teatrolog, filmolog, univeritetski profesor, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, stalni član saradnik Matice srpske. Član je odeljenja za scensku umetnost i muziku Matice srpske u Novom Sadu, član uredništva Zbornika Matice srpske za scensku umetnost i muziku, kao i uredništva Zbornika Matice srpske za slavistiku, član saveta Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, gde je i selektor je i direktor. Član je saveta Festivala festivala u Trebinju, član uredništva i redakcija časopisa „Zlatna greda“, „Niti“, „Agon“, „Enciklopedije Republike Srpske“, „Letopisa Matice srpske“, dok je u prošlosti uređivao časopise „Scena“ i „Polja“. Piše poeziju, prozu, eseje, naučne studije iz oblasti književnosti, pozorišta i filma. Prevodi sa više slovenskih jezika. Bio je pomoćnik direktora Sterijinog pozorja. U tri mandata je bio upravnik, odnosno direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu. Radio u Kulturnom centru Novog Sada kao urednik književnih programa, a potom i kao urednik izdavačke delatnosti. Bio lektor za srpski jezik na Univerzitetu u Lođu, Poljska, kao i gostujući profesor na univerzitetima u Pragu, Gdanjsku, Krakovu, Banjoj Luci i Novom Sadu. Predavao je na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci u svim zvanjima. Sada je gostujući profesor. Objavio je 75 knjiga (autorske, prevodi, antologije). Dobitnik je više nagrada za književnost i prevodilaštvo: Brankove nagrade Matice srpske (1981), Prve nagrade Jugoslovenskog festivala poezije mladih u Vrbasu (1982), Pečat varoši sremskokarlovačke (1983), Mlada Struga (1983), Nagrade „Pavle Marković Adamov“ (1996), Nagrade DKV za prevod godine (2006), Nagrade DKV za knjigu godine (2015), Nagrade „Đura Jakšić“ (2015), Nagrade „Sima Cucić“ (2015), Nagrade „Teodor Pavlović“ za knjigu godine (2020), Vukove nagrade (2021). Ukazom predsednika Republike Srbije, od 12. februara 2020. godine, odlikovan je Zlatnom medaljom za zasluge – za izuzetne zasluge u kulturnim delatnostima.

Oznake:

Datum

19. сеп 2022.
Završen!

Vreme

12:00