Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse

Dom kulture Studentski grad iz Beograda, u partnerstvu sa Studentskom asocijacijom Univerziteta u Novom Sadu, rukovodi implementacijom dvoipogodišnjeg projekta „Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse”, koji je podržan kroz program „Kreativna Evropa” Evropske komisije.

Izložba umetničkih radova u Kreativnom distriktu u objektu Skladište, koju će prisutni moći da pogledaju u okviru programskog luka Budućnost Evrope, biće otvorena 29. aprila i trajaće do 15. maja. Izložba će biti otvorena svakog dana osim nedelje i u njoj će moći interaktivno da se učestvuje od 16 do 20 časova.

Novi Sad je univerzitetski grad sa oko 50.000 studenata koji ne dolaze samo iz Novog Sada i Vojvodine, već i iz cele Srbije i regiona, kao i iz evropskih zemalja kroz obrazovne i naučne razmene, što Novi Sad čini jednim od najvećih naučnih i obrazovnih središta u Centralnoj Evropi.

Godina titule Evropske prestonice kulture dobra je prilika da, umesto jezika brojki i fakultetskih ocena, zavirimo u do sada nedovoljno obrađenu temu svakodnevnice studentskog života u kampusu. Istraživanje i izložba „Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse” pokušaće da dočara svakodnevnicu studenata u našem gradu, od osnivanja prvog studentskog doma 1954. godine do danas.

Izložba se temelji na ideji da se studenti, kroz participativne aktivnosti, uvuku u zajedničko kreiranje savremene umetnosti uz korišćenje arhivskih materijala. Mladi umetnik ili umetnica, bez prethodnog međunarodnog iskustva, zajedno će sa mladim kustosom pohađati letnju školu o participativnim umetničkim praksama na Institutu za umetnost u kontekstu u Berlinu, a potom u našem gradu razvijati umetničke projekte direktno sa studentima, na osnovu prikupljenog foto-materijala i video-snimaka o njihovom životu. Rezultat će biti izložba umetničkih radova nastalih tokom rezidencije u Holu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Detalje o ostalim programima, džez koncertimaizložbama, radionicama i performansima, koji se održavaju 28. aprila u Kreativnom distriktu, u okviru trodnevnog programa „Zastave budućnosti”, pogledajte na ovom linku.

Podršku programu „Zastave budućnosti” pružili su: IDEA, DDOR, i A1 Srbija.

Oznake:

Datum

14. мај 2022.
Završen!

Vreme

16:00 - 20:00

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Other Locations

Organizator

Академија примењених умјетности (Ријека

Ostali organizatori

Dom kulture „Studentski grad”
Internet adresa
https://www.dksg.rs/
Studentska asocijacija Univerzetita u Novom Sadu