Opus za čembalo Bohuslava Martinua

Opus za čembalo B. Martinua u izvedbi profesora Milana Popovića biće održan 2. decembra u 19 časova u Kulturnoj stanici Svilara.

Profesor čembala na Fakultetu muzičke umetnosti Milan Popović predstaviće integralni Opus za čembalo Bohuslava Martinua. Opus će izvesti uz saradnju Umetničkog ansambla MO Stanislav Binički pod dirigentskom palicom Dijane Cvetković. Gosti koncerta su violinistkinja Isidora Dramićanin Marjanović, flautistkinja Iva Milošević i pijanistkinja Jasna Tucović.
BOHUSLAV MARTINU (1890–1959) je jedan od retkih kompozitora 20. veka u čijem stvaralaštvu postoji značajan opus muzike za čembalo. Ovo je od važnosti utoliko više što je spomenuti kompozitor za ovaj instrument pisao solističku, kamernu i koncertantnu muziku. Martinu je za čembalo komponovao muziku u dva različita perioda: polovinom 30-ih godina, i polovinom 50-ih godina 20. veka. Njegove kompozicije za čembalo, bile su posvećena dvema čembalistkinjama onog vremena, Marsel De La Kur i Antoaneti Fišer.

Opus za čembalo Bohuslava Martinua žanrovski je smešten u neobarokne okvire (koji su najprisutniji u kamernoj i koncertantnoj muzici), sa težnjom prema rapsodičnosti i improvizacijskoj estetici (koji dolaze do izražaja u delima za čembalo solo). Njegova muzika asocira na odraz barokne muzike u krivom ogledalu – ona je poliritmično (i polimetrično) motorična, ornamentisana tako da produkuje neočekivane disonance, uz gust akordski slog reskih. Opus za čembalo Bohuslava Martinua je izrazito samosvoj, karakterno izražajan i duhovit, ali istovremeno emotivno izuzetno senzibilan i plemenit.

The event is finished.

Datum

02. дец 2023.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Kulturna stanica Svilara
Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad
Kategorija