Izložba Seljačka zemljoradnička zadruga Hercegovina

Izložba „Seljačka zemljoradnička zadruga Hercegovina” biće otvorena 4. februara u 18 časova u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Izložba je deo projekta „Stogodišnjica kolonizacije Vojvodine (1921 – 1941) i sedamdesetopetogodišnjica kolonizacije (1945 – 1948)”, koji se realizuje u okviru programskog luka Seobe i trajaće do 20. februara. 

Tokom otvaranja Pavle Orbović održaće onlajn predavanje Uzroci i karakter kolonizacije Vojvodine 1945 – 1948.

KCNS će kroz različite tribine, izložbene aktivnosti, radionice i filmske projekcije obeležiti dva talasa kolonizacije Vojvodine u 20. veku (1921 – 1941. i 1945 – 1948).

U procesu kolonizacije 1921 – 1941. godine na području današnje AP Vojvodine formirano je više od 80 kolonija koje je naselilo između 65 i 70 hiljada stanovnika. Formirana su sasvima nova naselja, dok su neke od kolonija sazidane u blizini starih naselja postale njihov intergralni deo.

Kolonisti su bili srpski ratni veterani – dobrovoljci, bivši austrougarski državljani, iz Like, Bosne, Hercegovine, Boke Kotorske, Banije, Korduna i Dalmacije, Srbi iz Mađarske i Rumunije koji su se preselili u matičnu zemlju i u Banatu bezemljaši – meštani iz banatskih sela iz okoline današnjeg Zrenjanina i Kikinde.

Naselja koja su formirana zavičajno su mešovita, što je specifičnost tih naselja jer su se u njima spleli običaji srpskog stanovništva iz različitih krajeva. U kolonističkim naseljima, koja su najmlađa u Vojvodini, neguje se sećanje na pretke, pionire stvaraoce tih naselja.

U godinama 1921 – 1923. obeležava se stogodišnjica međuratne kolonizacije. Osnivači naselja imali su svoje vrednosti: izraženi srpski patriotizam, ogromni životni vitalizam jer nisu po doseljavanju dobili kuće, stoku i poljoprivredna radila već su počinjali „život na goloj ledini”, borbenost, životnu energiju, izrazitu međusobnu solidarnost, prilagodljivost novom načinu života, sklonost i poštovanje prema obrazovanju.

Program

3. 2. (četvrtak), Tribina mladih i Likovni salon, otvaranje dve dokumentarne izložbe (trajaće do 20. februara) „Preci i potomci“ u 17 časova.

3. 2. (četvrtak), Tribina mladih, predavanje „Jugoslovenske kolonizacije 20. veka u Vojvodini – uzroci, karakter, poređenja, promene“ u 17.30 časova.

Na predavanju govore: Saša Marković, Milan Micić, Slobodan Bjelica.

4. 2. (petak), Mali likovni salon, otvaranje dokumentarne izložbe „Seljačka zemljoradnička zadruga Hercegovina“ u 18 časova.

Izložba će trajati do 20. februara.

7. 2. (ponedeljak), Tribina mladih, predavanje „Promena prostora Vojvodine usled kolonizacije 1921–1941” (Milan Micić) i promocija knjige Kolonistička naselja, u 18 časova.

8. 2. (utorak), Tribina mladih, radionica uz dokumentarni film „Banatsko Aranđelovo” u 12 časova.

Radionicu vodi Milan Micić.

8. 2. (utorak), Velika sala Kulturnog centra Novog Sada, projekcija filma „Bolest i ozdravljenje Bude Brakusa“ (red. Želimir Žilnik) u 19 časova.

Ulaz slobodan.

9. 2. (sreda), Tribina mladih, tribina „Promene seoskih zajednica usled procesa kolonizacije Vojvodine u 20. veku“ u 18 časova.

Govornici su Milan Micić, Predrag Vajagić i Dimitrije Mihajlović.

10. 2. (četvrtak), Tribina mladih, radionica uz dokumentarni film o logoru u Šarvaru, u 14 časova.

Radionicu vodi Dimitrije Mihajlović.

10. 2. (četvrtak), Velika sala Kulturnog centra Novog Sada, projekcija filma „Voz bez voznog reda“ (Milan Livada) u 19 časova.

Ulaz slobodan.

11. 2. (petak), Tribina mladih, predavanje „Mobilnost srpskih doseljenika u SAD u prvim decenijama 20. veka“ (Dimitrije Mihajlović) u 18 časova.

14. 2. (ponedeljak), Tribina mladih, radionica uz dokumentarni film o spomeniku (Bogdan Šekarić) u 14 časova.

– Radionica se odlaže usled epidemiološke situacije. Novi datum održavanja radionice će biti objavljen naknadno. 

Predavanje „Porodični i društveni život kolonista u Vojvodini između dva svetska rata“ i promocija knjige Kuća i hleb (Milan Micić) u 18 časova.

17. 2. (četvrtak), Likovni salon, radionica o ličkoj basi (Bogdan Šekarić) u 12 časova.

– Radionica se odlaže usled epidemiološke situacije. Novi datum održavanja radionice će biti objavljen naknadno. 

17. 2. (četvrtak), Tribina mladih, predavanje „Uzroci i karakter kolonizacije Vojvodine 1945–1948” (Pavle Orbović) u 18 časova.

18. 2. (petak), Tribina mladih, tribina „Promene u kolonističkim porodicama u procesu prilagođavanja prostoru kolonizacije u 20. veku“ u 18 časova.

Na tribini govore Milan Micić, Predrag Vajagić i Bogdan Šekarić.

18. 2. (petak), Velika sala Kulturnog centra Novog Sada, projekcija filma „Preko mora do Karađorđeva” (Milica Mitrović) u 19 časova.

Ulaz je slobodan.

Oznake:

Datum

20. феб 2022.
Završen!

Lokacija

Mali likovni salon Kulturnog centra Novog Sada
Bulevar Mihaila Pupina 9, Novi Sad
Internet adresa
https://www.kcns.org.rs/

Organizator

Kulturni centar Novog Sada
Internet adresa
https://www.kcns.org.rs/