Parno Grast

Koncert grupe Parno Grast održaće se 1. februara na velikoj sceni Novosadskog pozorišta, sa početkom u 19 časova.

Parno Grast je muzička grupa romska narodne muzike iz Pasaba, Mađarske. „Parno grast“ jeste romski izraz koji označava belog konja – bela boja je simbol čistoće, a konj slobode. Izvođači pevaju na mađarskom i romskom jeziku, čak u okviru iste pesme. Muzički koreni grupe potiču iz njihovog neposrednog okruženja, do sada su sakupili mnogo melodija iz Pasaba i okoline, u okrugu Sabolč-Satmar-Bereg.

Članovi benda žive ovde dan danas, daleko od buke velikih gradova i njihove prolazne mode. Tako je njihova muzika mogla da sačuva svoj starinski, živahan karakter, a muzičari svoju iskrenu, neposrednu prirodu.

2005. godine švajcarski muzički časopis Vibrations svrstao je Parno Grast među deset najboljih bendova. Parno Grast do sada je obišao svet. Teško je pronaći grad, koncertno mesto ili festival u Mađarskoj gde ovaj bend nije nastupao, između ostalog u Italiji, Poljskoj, Švajcarskoj, Engleskoj, Holandiji. 2008. istraživali su prošlost svoje muzike u Indiji, tražeći poznata lica, običaje i melodije, svirali su zajedno sa seoskim muzičarima. O ovoj avanturi, na inicijativu BBC-ja, Mađarska televizija snimila je film o ovom jedinstvenom putovanju otkrića pod naslovom Parno Grast: Praznici i Svakodnevice. Imali su turneju širom Evrope, obišli su čak i Sjedinjene Američke Države: u 40 dana, održali su koncert u 20 gradova – od Njujorka do San Franciska. održali su koncerte u 20 gradova od Njujorka do San Franciska za 40 dana.

The event is finished.

Datum

01. феб 2024.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház
Јована Суботића 3-5, Нови Сад
Internet adresa
http://www.uvszinhaz.com/sh
Kategorija