Pedest godina „Knjige o Blamu“: Šta smo naučili od Aleksandra Tišme?

Tribina „Pedeset godina Knjige o Blamu: Šta smo naučili od Aleksandra Tišme?“ održaće se 19. septembra u Kulturnoj stanici Svilara, u okviru nedelje književnosti Kaleidoskopa kulture.

Projekat „Pedeset godina Knjige o Blamu: Šta smo naučili od Aleksandra Tišme?“ je tribina posvećena fenomenima koji su predstavljeni u kapitalnom romanu „Knjiga o Blamu“ Aleksandra Tišme. Nakon pola veka od njegove publikacije, središnje tematske i idejne tačke ovog dela – nasilje nad nedužnima, fenomenologija zla, sudbina Novog Sada tokom i nakon Drugog svetskog rata, različite vrste fašizama i holokausta, etički plan posmatranja ljudskog života, te individualna krivica koja se iznova javlja u pojedincu i utiče na njegovu kasniju egzistenciju – relevantne su i danas, premda u drugim okvirima i kontekstima. Zbog toga bi bilo važno podsetiti na sve to što je Tišmu podstaklo na ovakvo delo i razgovarati o njegovim odjecima u današnjem društvu.

Sagovornici na ovoj tribini su filozof Dragan Prole, pozorišni reditelj Boris Liješević i pisac Oto Horvat, koji će iz različitih uglova mogli da doprinesu sveobuhvatnijem sagledavanju „Knjige o Blamu“ u proteklih pedeset godina i odgovore na pitanje da li su nove generacije iz nje nešto naučile ili ne.

Drugi deo projekta jeste publikacija transkripta razgovora koji su se vodili na njoj i njegova publikacija u jednom od relevantnih književnih časopisa.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste bankaIDEADDOR osiguranjeA1 Srbija i Heineken Srbija.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

19. сеп 2022.
Završen!

Vreme

20:00

Lokacija

Kulturna stanica Svilara
Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad