Dis-festival

„Dis-festival” se održava od 14. do 16. septembra u Galeriji Matice srpske u okviru nedelje izvođačke umetnosti programskog luka Kaleidoskop kulture.

„Dis-festival” predstavlja jedinstven program u svetu savremenog plesa i performansa i okuplja umetnike i umetnice sa invaliditetom čiji su radovi napravljeni za izvođenje u muzejsko-galerijskom prostoru, ili su mu prilagođeni za ovu priliku. Program je usmeren na kritičko preispitivanje pitanja brige u današnjem društvu, kao i načina na koji se stvaraju stavovi o različitosti.

U nazivu festivala „dis” je latinski prefix kojim se između ostalog označava negacija, suprotno značenje ili odsustvo nečega. Festival je deo višegodišnjeg kontinuiranog rada Per.Art organizacije na razvoju i održanju kulture solidarnosti i pristupačnog okruženja.

Program će se odvijati u izložbenim prostorima Galerije Matice srpske pristupačnim za korisnike kolica i biće prevođen na srpski govorni i znakovni jezik.

Nošenje medicinske ili FFP2 maske je obavezno tokom prisustva programu. Maske će biti obezbeđene pred početak svakog programa. Izuzetak od nošenja maske imaju osobe koje iz zdravstvenih ili fizičkih razloga nisu u stanju da nose masku i osobe koje komuniciraju na znakovnom jeziku.

Umetničko vođstvo: Saša Asentić

Izvršna produkcija: Nataša Murge Savić i Maja Tucić

Tehničko vođstvo: Rastko Ilić

Promocija na društvenim mrežama: Dunja Crnjanski

Tumač za znakovni jezik: Marija Gabnai

Partner: Galerija Matice srpske

Produkcija: Per.Art

Podrška: Europe Beyond Access -projekat sufinansiran sredstvima programa Kreativna Evropa Evropske Unije, Grad Novi Sad, Erste banka, Fondacija Novi Sad –Evropska prestonica kulture

Program:
14. septembar / 19 časova / Galerija Matice srpske / Sala za 20. vek

U video performansu i predavanju „Autoportret u tri čina“ Diana Anselmo objedinjuje svoj umetnički i aktivistički rad koristeći format autoportreta za kritičko preispitivanje pogleda, načina na koji se stvara određen pogled i stav o svetu koji nas okružuje i o pojedincima koji su po nečemu drugačiji, te su kao takvi stigmatizovani i isključeni iz društva i javnosti. U ovom radu Diana Anselmo na precizan i duhovit način iznosi pred publiku snažne vlastite primere i primere svojih kolega i koleginica u kojima se predstavlja željeni pogled: pogled koji je određen stvarnim iskustvom onih koji su istorijski diskriminisani i pogled koji menja stanje stvari u svetu.

Izvođenje je na govornom engleskom jeziku, sa prevodom na govorni srpski i znakovni srpski jezik.

Koncept, izvođenje: Diana Anselmo 

14. septembar / 20 časova / Galerija Matice srpske / Velika sala

Duet je ples koji izranja iz borbe za bliskost i borbe sa bliskošću, koja se odvija kako u nama samima, tako i u odnosu sa drugima, onima čijim smo pogledima stalno izloženi. Diana Niepce je postavlja ogoljenu na scenu –doslovno kroz gola tela izvođača, kroz fizičko ispitivanje grubosti, koje razbija sliku utopijskih tela i odnosa, te kroz provokativno ogoljavanje odnosa moći među različitim telima u trenucima preplitanja njihove velike bliskosti i surovog sukoba.

Performans nije za mlađe od 16 godina. Performans sadrži prizore golotinje i velike fizičke grubosti.

Umetničko vođstvo, koreografija: Diana Niepce

Izvođenje: Diana Niepce, Hugo Cabral Mendes

Dizajn svetla: Carlos Ramos

Zvuk: Jonny Kadaver

Kostim: Silvana Ivaldi

Fotografija: Alípio Padilha

Produkcija: Produção d’Fusão

Koprodukcija, umetnička rezidencija: O Espaço do TempoKoprodukcija: Centro Cultural de BelémPodrška: Lisbon City Hall/ Marvila Library, ORG.I.A 

15. septembar / 18 časova / Galerija Matice srpske / Izložbena centralna sala na 2. spratu

Koga je briga?/! je izreka koja može da izrazi nepoštovanje ili voljno odbacivanje važnosti nečega, ali šta bi bilo ako bismo je posmatrali kao kritički iskaz i otvoreno pitanje? U brižnoj, a u isto vreme i vrlo direktnoj interakciji sa publikom, Perel otvara mogućnost za preispitivanje brige i njene važnosti, naročito u sadašnjem trenutku, snažno određenim iskustvom pandemije, mogućim prelaskom u endemiju, zatim izbijanjem rata u Ukrajini i njegovim nadolazećim ekonomskim posledicama. Da bismo (pre)živeli, da bismo se oslobodili svoje tuge i stresa, moramo da budemo u stanju da kažemo: „Koga briga!”. U isto vreme, ovo je trenutak kada je briga najvažnija. Kako možemo da prihvatimo sopstvenu ranjivost, kako bi ona pomogla pokretanju kolektivne svesti o ranjivosti drugih i kako ta svest može da podrži društvenu promenu? U ovom radu Perel stvara prostor za zajednički napor ka iznalaženju mogućih odgovora i razmišljanje o ovim složenim i važnim pitanjima.

Izvođenje je na govornom engleskom jeziku.

Performans sadrži prizore golotinje.

Koncept: Perel

Izvođenje: Perel u saradnji sa publikom

Podrška: Mabou Mines Associate Artist Residency (Njujork), HomoNovus Festival (Latvija), Fonds Darstellende Künste (Nemačka) 

15. septembar / 19.30 časova / Galerija Matice srpske / Sala za 20. vek i razni izložbeni prostori

Performans „Mi nismo čudovišta“ zasnovan je na ideji Dalibora Šandora i njegovoj potrebi da ukaže na problem iskrivljene slike koju društvo i široka javnost stvaraju o svakome ko je na neki način drugačiji, kao i na nepravdu koja im se time nanosi. U ovom radu, umetnici sa i bez invaliditeta preispituju odnos između posetioca i umetničkog dela u muzeju, istražuju nove načine stvaranja umetnosti, te proširuju shvatanje samog pojma umetničke zbirke, koju obogaćuju uvodeći putem žive izvedbe pitanja, probleme i pozicije svojstvene osobama sa invaliditetom.

Izvođenje je na govornom srpskom jeziku, sa prevodom na govorni engleski i znakovni srpski jezik.

Ideja: Dalibor Šandor

Umetničko vođstvo: Dalibor Šandor, Xavier Le Roy, Alexandre Achour, Saša Asentić

Umetnička saradnja: Olivera Kovačević Crnjanski, Frosina Dimovska, Scarlet Yu

Izvode: Marko Bašica, Snježana Bulatović, Đorđe Hrubenja, Snežana Kolarić, Beata Perge, Mihailo Petrović, Marko Rošulov, Marina Sremački, Jelena Stefanoska, Dalibor Šandor, Natalija Vladisavljević, Anja Vučević, Saša Asentić, Alexandre Achour, Dunja Crnjanski, Frosina Dimovska, Olivera Kovačević Crnjanski, Aleksandra Marković

16. septembar / 19 časova / Galerija Matice srpske / Velika sala

Predstava „Prikaz“ je prilika da upoznate osobe koje iz raznih razloga privlače na sebe pogled drugih i ne uklapaju se u savremene telesne i društvene norme. Sedam umetnika i umetnica iz oblasti pozorišta, plesa i performansa zajedno sa publikom stvaraju jedinstvenu izvedbenu situaciju u kojoj je napetost određena odnosima zasnovanim na gledanju, kao i na različitim obrascima ponašanja koje stvaramo gledajući sebe i druge. Prisećajući se umetničkih dela koja tematizuju pogled i pozivajući se na naučne, medicinske i konzumerističke pristupe pogledu i izgledu, umetnici i umetnice u ovom radu istražuju granice ljudske različitosti, njene prikaze u svesti, jeziku i odnosima, kao i načine na koje nastaju predstave o različitosti.

Izvođenje je na govornom poljskom i engleskom jeziku sa prevodom na govorni srpski i znakovni srpski jezik.

Performans nije za mlađe od 16 godina. Performans sadrži prizore golotinje.

Režija, scenski pokret: Justyna Wielgus

Dramaturgija: Justyna Lipko-Konieczna (Tekst nastao kroz improvizaciju izvođača)

Izvode: Diana Bastos Niepce, Emil Zaremba, Michał Pęszyński, Aleksandra Skotarek, Maciej Pesta, Helena Urbańska, Katarzyna Żeglicka

Scenografija, kostim: Wisła Nicieja

Video: Wojtek Kaniewski

Odabir muzike: Justyna Wielgus

Svetlo, zvuk: Robert Romanowski

Produkcija: Magdalena Grudziecka

Svi programi na festivalu su besplatni. Zbog veoma ograničenog broja mesta u publici, prijava putem mejla je obavezna: perart2005@gmail.com

Foto: Aleksanadar Ramadanović

Oznake:

Datum

16. сеп 2022.
Završen!

Organizator

Udruženje „Per.Art”
Internet adresa
https://www.facebook.com/per.art.arts.inclusion/