Planinarski maraton na Fruškoj gori

Tradicionalni planinarski maraton na Fruškoj gori održaće se 27. i 28. aprila na ovoj planini, a start će biti prvog dana maratona na Popovici u 9 časova. Mapu staza možete pronaći OVDE, dok su prijave moguće putem ovog linka.

KOTIZACIJA.

Planinarski maraton na Fruškoj gori je sportska takmičarsko-rekreativna manifestacija međunarodnog karaktera. Jedan je od najstarijih maratona ovog tipa u Evropi, koji se više od četiri decenije održava u kontinuitetu, bez prekida.

Prvi maraton je bio održan 27. i 28. maja 1978. godine, na stazi Velikog maratona, u dužini od 86km (u okviru ove staze bila je i staza Malog i Srednjeg maratona).

Za ovogodišnje izdanje smo pripremili 14 staza različite dužine i različitih visinskih razlika. Sve one su trasirane u brdovitom, šumskom pojasu Fruške gore (97% šuma / 3% urbana sredina), koja se nalazi samo 10 km od Novog Sada. Duž staze, imaćete priliku da vidite i prođete kroz brojne srednjovekovne srpske manastire: Grgeteg (XV vek), Staro Hopovo (XVI vek), Novo Hopovo (XIV vek), Jazak (XVI vek), Bešenovo (VIII vek). Videćete betonsku građevinu televizijskog releja razrušenu u NATO bombardovanju 1999. godine (tzv. TV toranj), Etno naselje “Vrdničku kulu“, pregazite brojne potoke, popnete se na najviši vrh Fruške gore (539 m) i silazite niz slap Dumbovačkog potoka.

 • 00

  dana

 • 00

  sati

 • 00

  minuta

 • 00

  sekundi

Datum

27. апр 2024.

Vreme

09:00

Lokacija

Fruška gora
Fruška gora
Kategorija