metronomija

Plesna predstava Metronomija

U toku otvaranja programskog luka Kaleidoskop kulture održava se plesna predstava „Metronomija” na Teatarskoj sceni 2 u Kreativnom distriktu 3. septembra, koreografkinje Tamare Gvozdenović, u produkciji Instituta za umetničku igru.

Koreografija: Tamara Gvozdenović

Muzika: Kangding Ray

Asistent koreografkinje: Ognjen Vučinić

Igračice: Katarina Bućić, Sonja Stojanović, Angela Mihova, Una Balaž, Miona Petrović i Tijana Ostojić

Gradimo našu zajedničku budućnost razmatrajući kontraste: Konstrukcija protiv dekonstrukcije, paralela, gužva naspram usamljenosti, između, negativan prostor, senka, smena tela, promena prostora, promena percepcije i perspektive. „Da bismo stvorili prvo ćemo uništiti. Sve što smo izgradili mi ćemo uništiti. Sve u šta smo verovali ćemo izbrisati. Sva lica koja smo videli ćemo zaboraviti. Nećemo početi od nule. Zadržaćemo temelje. U delovima. Skupljaćemo. Neki će ostati. Mi ćemo odabrati. Neki će biti zaboravljeni. Sastavi. Podigni. Odstupi. Valorizuj. Uništi.“ navodi autorka projekta.

Tamara Gvozdenović nakon studija vizuelnih umetnosti u Nojhatelu se pridružila uglednom Konzervatorijumu za muziku i ples Triniti Laban u Londonu, gde je i naš poznati koreograf Aleksandar Ilić magistrirao. Nakon diplomiranja predstavila je svoj prvi plesni pozorišni komad „Sainte Marie Joseph de la Rose”, u Théâtre du Pommier u Nojhatelu, a sledeće godine odmah zatim i drugi „Sous le Cou(p) du Lapin”. Najzad, i treći „Light Scream”. Godine 2014. se pridružuje čuvenoj belgijskoj plesnoj pozorišnoj trupi Peeping Tom u Briselu.

Osnivačica je Le Facteur, plesno pozorišne trupe koja je formirana kao kolektiv umetnika, razvijajući se na potezu Švajcarske, Francuske i Belgije. Beogradskoj publici sе predstavila prošle godine u okviru prve edicije Festivala Sola s predstavom „Tombés“.

Institut za umetničku igru, prvi i jedini akreditovani studijski program u oblasti umetničke igre u Srbiji, je osnovan 2014. godine. Akreditovani studijski programi na osnovnim, master i doktorskim studijama pružaju školovanje u oblasti visoko profesionalne umetničke igre (klasičan balet, savremena igra, scenska narodna igra i muzika), koreografje, baletske pedagogije i pedagogije savremene igre. Više informacija na njihovom sajtu.

Foto: Nemanja Maraš

Oznake:

Datum

03. сеп 2022.
Završen!

Vreme

21:00 - 22:00

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori

Institut za umetničku igru
Internet adresa
iui.rs