Predavanje: Egzistencijalizam i enformel

Predavanje Egzistencijalizam i enformel, kao prateći program izložbe Inspirisani Francuskom, održaće se 5. aprila u Galeriji Matice srpske, sa početkom u 19 časova.

Za srpsko-francuske umetničke veze u posleratnom periodu veliki značaj imaju filozofija egzistencijalizma i umetnost enformela. Egzistencijalna kriza nastala u Evropi nakon traumatičnih ratnih iskustava omogućila je pojavu enformela u Francuskoj pedesetih godina XX veka. Ovaj pokret postao je izraz umetničkog otpora i protesta, kao i sumnje u postojeći sistem vrednosti. To je neformalna umetnost koja potpunom dekonstrukcijom forme radikalno raskida sa tradicijom, nastojeći da, negacijom slike i predstavljačkog, stvori nešto novo. U sklopu predavanja biće reči i o nekim od najznačajnijih predstavnika enformela, kao što su Fotrije, Vols i Dibife u Francuskoj, odnosno Polok, de Kuning i Rotko u okviru Njujorške škole apstraktnog ekspresionizma, kao i o važnim momentima koji su obeležili uspon ovog pokreta i njegovo brzo širenje na međunarodnoj umetničkoj sceni.

Enformel je uneo revoluciju na tadašnju umetničku scenu, a njegov uticaj osetili su i srpski umetnici inspirisani francuskim uzorima. Posetioci će imati priliku da saznaju više o enformelu u slikarstvu Miodraga Miće Popovića i Lazara Vozarevića, dvojice slikara čiji se radovi mogu videti na aktuelnoj izložbi Inspirisani Francuskom.

Predavanje drži: Jovana Simić, filozofkinja

The event is finished.

Datum

05. апр 2024.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Galerija Matice srpske
Трг галерија 1, Нови Сад
Kategorija