Predavanje „Filozofija i Simbolizam” Gorana Vujkova @ Galerija Matice srpske

Predavanje „Filozofija i Simbolizam” Gorana Vujkova održaće se u subotu, 22. januara u 17 časova u Galeriji Matice srpske.

Snažna strujanja kulturnih, naučnih i istorijskih tokova 19. veka oblikovali su novo razumevanje čoveka i njegovog položaja u svetu. Filozofski uvidi brojnih mislilaca eksplikacija su materijalnih i intelektualnih tekovina koje zahvataju epohu modernosti. Nihilizam Fridriha Ničea, Šopenhauerov voluntarizam i Frojdova psihoanaliza postavljaju se kao osnov koji će prodrmati čitavu kulturnu istoriju ali i tradiciju uopšte. Simbolizam pronalazi date ideje kao vodilje tematskih i idejnih okvira poslednjih decenija 19. veka. koje umetnost simbolima tematizuje istorijski trenutak. Primetićemo kako brojni umetnički koncepti podupreti filozofijom pomenutih mislioca tvore novo razumevanje epohe, sveta i čoveka.

Goran Vujkov, diplomirani filozof, učesnik je na brojnim konferencijama i projektima posvećenim odnosu filozofije i umetnosti. Bavi se proučavanjima u oblastima estetike, filozofije umetnosti i filozofije kulture. Autor je brojnih radova u časopisima i zbornicima posvećenim studijama filozofije. Trenutno pohađa master studije na Odseku za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Vaše prisustvo možete prijaviti popunjavanjem kratkog elektronskog formulara. Ulaznica za sve prateće programe iznosi 200.00 dinara. Za sve informacije možete se obratiti na broj telefona 069 1103051.

 

The event is finished.

Oznake:

Datum

22. jan 2022.
Završen!

Vreme

17:00 - 17:00

Lokacija

Galerija Matice srpske
Трг галерија 1, Нови Сад
Kategorija
X