Predavanje „Savremena perspektiva predloženih konkursnih rešenja iz 1958. godine za zgradu Spomen-zbirke”

 

U četvrtak 20. januara održaće se predavanje Jasmine Jakšić Subić „Savremena perspektiva predloženih konkursnih rešenja iz 1958. godine za zgradu Spomen-zbirke” sa početkom u 19 časova, u okviru pratećeg programa izložbe o Ivi Kurtoviću. 

Zasnovano na istraživanju konkursnih rešenja za zgradu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, uz akcentovanje učešća pripadnika beogradske škole moderne arhitekture, predavanje Jasmine Jakšić Subić biće posvećeno savremenim aspektima rešenja ponuđenih na konkursu iz 1958. godine.

Iz sačuvanih prepisa tehničkih opisa i zapisnika komisije zaključuje se da su arhitekte Ratomir Bogojević, Milorad Macura, Bogrdan Bogdanović i Ivo Kurtović studiozno promišljali i proučavali problematiku konkursnih zahteva: unutrašnju dispoziciju i osvetljenje za muzej, kao i urbanističku dispoziciju, svojevrsno rešenje trga. Među ponuđenim idejama ističu se Bogojevićevo razumevanje funkcionalnih i komunikacijskih potreba muzejskih prostora, Bogdanovićeva kreativna urbanistička dispozicija, Macurina namera da uklopi različite sadržaje za publiku i Kurtovićev fokus na realizaciju postavljenog cilja kojim prevashodno stvara odnos između enterijera i kolekcije, a dodatno teži da napravi vezu i komunikaciju između unutrašnjosti muzeja i okoline.

Da bi se publici približile mogućnosti koje su postojale, prvenstveno u urbanističkom rešavanju Trga galerija, navedeni aspekti biće i vizuelno dočarani, zahvaljujući saradnji sa arh. Dariom Čupićem.

The event is finished.

Oznake:

Datum

20. jan 2022.
Završen!

Lokacija

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Трг Галерија 2, Novi Sad
Internet adresa
https://beljanskimuseum.rs/
Kategorija
X

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *