Predstava Edip

Predstava Edip Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji Vita Taufera, biće izvedena u subotu 24. juna na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, sa početkom u 20 časova.

Sofokle, jedan od trojice klasika grčke tragedije (pored Eshila i Euripida), napisao je više od 130 dela od kojih je sačuvano svega nekoliko: Ajant, Antigona, Kralj Edip, Elektra, Trahinjanke, Filoktet i Edip na Kolonu. Od svih ovih dela, još u antici, najpoznatija je bila tragedija Kralj Edip za koju Aristotel u delu „O pesničkoj umetnosti” navodi da je reč o savršenom modelu tragedije.

Slovenački reditelj Vito Taufer je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani 1985. godine. Od tada je režirao više od 100 dramskih predstava, nekoliko opera i jedan igrani film. Sarađivao je sa brojnim pozorištima širom bivše Jugoslavije i dobitnik je velikog broja najznačajnijih teatarskih nagrada i priznanja među kojima su nekoliko Borštnikovih nagrada, nekoliko Lovorovih venaca sarajevskog MESS-a, Sterijine nagrade, nagrade „Marul” Marulićevih dana, Prešernove nagrade…Godine 1996. Taufer je dobio Specijalnu nagradu Bitefa za predstavu Silence Silence Silence u produkciji Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane. Režirao je dela Gogolja, Krleže, Joneska, Šekspira, Beketa, Sofokla, Čehova…

Predstava traje jedan sat i 35 minuta.

Igraju:
Milan Marić (Edip)
Nataša Ninković (Jokasta)
Srđan Timarov (Kreont)
Bojan Dimitrijević (Tiresija)
Aleksandar Đurica (Sveštenik)
Miloš Samolov (Horovođa)
Nebojša Ljubišić (Pastir)
Zoran Cvijanović (Glasnik iz Korinta)
Joakim Tasić (Glasnik iz dvora)
Marko Radojević (Pevač)
Milan Bobić*  (Đakon)
Luka Antonijević* (Telohranitelj)
Luka Sević*  (Telohranitelj)
Veljko Stevanović*  (Telohranitelj)

Muzičari:
Darko Golić (kontrabas)
Luka Lopičić (harmonika)

(*apsolvent Akademije umetnosti u Beogradu)

The event is finished.

Datum

24. jun 2023.
Završen!

Vreme

20:00 - 21:35

Lokacija

Srpsko narodno pozorište
Позоришни трг 1, Нови Сад
Kategorija
X