Predstava svečanog otvaranja / Zeniteum :: 2022

Kao što je zenit najviša tačka do koje se može dospeti, tako je i Zeniteum :: 2022 predstava, slavlje i kulminacija dvojnog otvaranja Evropske prestonice kulture u Novom Sadu i vrhunac programa „Dočeka” u kojem se ukrštaju vreme i energija kako bismo oslobodili prostor nagomilanog potencijala, prostor dugog iščekivanja u jednom trenutku u kom će iz snage raznolikosti bljesnuti Voltin luk, kreativna munja, koja će osvetliti čitavu 2022. godinu i sve programe Evropske prestonice kulture pod geslom Za nove mostove.

Zeniteum :: 2022, najsloženiji produkcioni umetnički projekat koji se poslednjih godina realizuje u Srbiji, biće prikazan kao sekularni obred sa odabranim sadržajima najviše duhovne vrednosti Republike Srbije. Predstavljaće sve svoje građane i građanke sa posebnim fokusom na Novosađane.

Naslov predstave svečanog otvaranja potiče od transnacionalnog umetničkog pokreta zenitizam, umetnika i urednika časopisa Zenit, Ljubomira Micića (1895 – 1971), koji je u svom međunarodnom časopisu oblikovao modernističku umetnost između dva svetska rata u Beogradu, Zagrebu, Parizu, Berlinu, Milanu i Moskvi.

Zeniteum :: 2022 , čiji je autor jedan od najvažnijih figura slovenačke i regionalne umetničke scene, renomirani evropski reditelj i postgravitacioni umetnik Dragan Živadinov, za svoju protagonistkinju optimalne projekcije izabrao matematičarku Milevu Marić Ajnštajn (1875 – 1948) i protagonistu matematičara Milutina Milankovića (1879 – 1958). Matematika je centralna tema scenarija Zeniteum :: 2022, matematika kao oruđe i jezik koji čoveku omogućava da opiše svoje duhovno ostvarenje. Na ceremoniji ćemo pevati slavu nauci i umetnosti u ime kulture!

Glavna protagonistkinja matematičarka Mileva Marić Ajnštajn aktivno je učestvovala u formulisanju teorije relativiteta. Rođena je u Titelu u blizini Novog Sada, a srednju školu pohađala je u Novom Sadu. Matematičar Milutin Milanković, otac klimatske astronomije, rođen je u Dalju duž Dunava kod Novog Sada. Prvo izdanje njegove knjige Kroz vasionu i vekove štampano je u Novom Sadu, u Matici srpskoj.

Micićev Zeniteum postavlja čoveka u središte univerzuma, a umetnost i nauku, kao njegova dva kruga spoznaje, sa najvišim stepenom poetske svesti. Baš kao što je Micićev Zeniteum bio duh vremena Evrope posle Prvog svetskog rata, posle velike krize, novosadski Zeniteum :: 2022 biće prvo slavlje Evrope u vreme posle Velike svetske virusne krize. Biće pun naučnog opreza i umetničke nade.

Treći, estetski protagonista, biće Ljubomir Micić sa njegovom idejom modernizacije Balkana, sa svoja 43 broja časopisa „Zenit” (Laszlo Moholi Nagi, Tatlin, Gropius, Kandinski, Malevič) sa posebnim naglaskom na dvostruko rusko izdanje. Scenografija (estetika) biće zasnovana na postgravitacijskoj reinterpretaciji konstruktivizma i suprematizma.

U glavnim ulogama naći će se Anita Mančić, koja će odigrati lik Mileve Marić Ajnštajn dok ćemo Borisa Isakovića gledati kao Milutina Milankovića. Domaćin predstave je Lazar Jovanov, a dramaturg Svetislav Jovanov. Kompoziciju dela za ovu priliku potpisuje kompozitorka Dragana Jovanović, dok je Dunja Zupančič zadužena za scenografiju i kostime.

Na samom početku predstave svečanog otvaranja na sceni će se predstaviti dobro poznati umetnički dvojac Synspecies, koji čine Elias Merino i Tadej Droljc, audio-vizuelnim performansom Crevasse. Ovo delo predstavlja mit o stvaranju u kojem život nastaje iz procepa – procepa egzistencijalnog besmisla kojim svakodnevno zatrpavamo svoju maštu i potrebe, nazivajući to stvarnošću. Pored njih, na sceni će biti i di-džej dvojac Miloš Martinov Lag i Dejan Ilić.

Oznake:

Datum

13. јан 2022.
Završen!

Vreme

20:20 - 21:10

Lokacija

Bulevar Mihajla Pupina – plato Pokrajinske vlade