preoblikovanje

Preoblikovanje – od upotrebnog predmeta do savremene forme

Izložba na otvorenom „Preoblikovanje – od upotrebnog predmeta do savremene forme” biće postavljena od 1. do 4. septembra u objektu Proizvodnja u Distriktu, u okviru otvaranja programskog luka Kaleidoskop kulture. Otvaranje izložbe zakazano je za 19 časova.

Svoj dosadašnji rad umetnik karakteriše kao istraživanje i ispitivanje različitih stilova i tehnika kroz motiv portreta, prvenstveno slikarskim tehnikama, ali i grafičkim, crtačkim kao i vajarskim metodama. Zainteresovanost za ljudski lik kao temu, razvija tokom studija, daljim istraživanjem, radom i napredovanjem, glavni fokus njegovog interesovanja postaje čovekov proizvod, odnosno svakodnevni upotrebni predmet koji je iskorišćen, i gubitkom svoje svrhe postaje nepoželjan i odbačen.

Temom pod nazivom Preoblikovanje – od upotrebnog predmeta do savremene forme iskazuje zainteresovanost za trodimenzionalni objekat i skulpturu. Sama ideja rada zasniva se na korišćenju odbačenih, neumetničkih, utilitarnih predmeta koje su deo naše svakodnevice. Velikom potrošnjom i dostupnošću predmeta koji se odbacuju na dnevnom nivou ukazuje na potrošačko društvo, konzumerizam, ali i mogućnost reciklaže u svrhu davanja novih oblika i vrednosti, menjajući okruženje, namenu i svrhu odbačenog. Takođe, bazira se na istraživanju na koji način neumetničko, postaje umetničko. Radovi su izvedeni u kombinovanoj tehnici pri izradi same konstrukcije – nadogradnjom (lepljenjem, pričvršćivanjem) različitih materijala i oblika (gotovih predmeta), kao i fizičkim delovanjem na oblik (lomljenje, krivljenje).

Ovaj način formiranja konstrukcije predstavlja neiscrpni izvor novih mogućnosti i novih formi. Ta nova, apstrahovana forma obložena je u tehnici papir-maše (papier-mache) i prateći oblik konstrukcije, stvara novu, umetničku formu. Kolorit je baziran na korišćenju pretežno intenzivnih nijansi različitih tonova, što referiše na sintetičko i veštačko ali i na novo, u korist preoblikovanja običnog predmeta u formu od estetske vrednosti.

Aleksandar Stanojević (1992) diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku za slikarstvo u klasi prof. dr Bosiljke Zirojević. Trenutno je master studijama slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Boravio je u rezidencijalnom projektu Summer Academy of Fine Arts u Salcburgu 2015. godine, kao i na razmeni studenata u Granadi. Od 2015. godine radi kao mentor i likovni pedagog Đačke likovne kolonije u Paraćinu. Trenutno živi, radi i stvara u Novom Sadu. Do sada je imao 15 samostalnih izložbi, a učestvovao je i u nekoliko kolekvinih izložbi. Dobitnik je 44. nagrade Palete mladih. Član je SULUV-a od 2020 godine.

Projekat je deo nacionalnog konkursa za umetnike i umetnice „Umetnici. Sad!“, koji u okviru Kaleidoskopa kulture raspisuje Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Od samog početka, realizaciji konkursa „Umetnici. Sad!“ podršku pruža IDEA koja posluje u okviru kompanije Mercator-S.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

04. сеп 2022.
Završen!

Vreme

Celodnevni

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/