Prevođenje i objavljivanje romana „Noćna projekcija” Ota Horvata na engleski jezik

U okviru programskog luka Kaleidoskop kulture 20. septembra u Kulturnoj stanici Eđšeg biće priređeno književno veče povodom prevođenja i objavljivanja romana „Noćna projekcija” Ota Horvata na engleski jezik.

Na početku književne večeri ispred Akademske knjige obratiće se direktorka i glavna urednica Bora Babić, dok će dva odlomka iz knjige „Noćna projekcija“ pročitati studenti glume Aleksandar Tobdžić i Dubravka Cimeša. Autor knjige Oto Horvat će prisustvovati književnoj večeri putem video prenosa.

Roman pripoveda o poreklu, porodičnim tajnama, sudbini pred istorijskim zadatostima, a njegovo prevođenje na engleski jezik za cilj ima širenje poznavanja novosadske istorije i kulture i na druga govorna područja. Oto Horvat rođen je 1967. u Novom Sadu i završio je gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Studirao je u Novom Sadu, Erlangenu i Berlinu, a trenutno živi i radi u Firenci.

Rekonstrukcija pređašnjeg života u gradu i traganje za pouzdanim činjenicama tog života u romanu „Noćna projekcija“, korak po korak, pretvara se u pričanje o poreklu, o porodici, o sudbini i udesu pojedinih aktera pred istorijskim zadatostima, u svojevrsnu porodičnu genealogiju, ali i u tegobnu storiju odrastanja, o drugosti i drugačijosti, o skrivanim porodičnim pričama i tajnama, kao i u svojevrsni sociološki i istorijski vodič naslućivanja Novog Sada, njegovih udesa, uspona i padova. Nalik nadahnutom arheologu, koji od krhotina predmeta uspeva da rekonstruiše neku epohu, Oto Horvat, sugestivno i ubedljivo, u prigušenoj proznoj rasveti, rekonstruiše lični i privatni život junaka Noćne projekcije, ali i privatni život jednog grada.

Oto Horvat rođen je 1967. u Novom Sadu. Završio gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Studirao u Novom Sadu, Erlangenu i Berlinu. Živi i radi u Firenci. Objavlјene knjige poezije: Gde nestaje šuma (1987, „Brankova nagrada”), Gorki listovi (1990), Zgrušavanje (1990), Fotografije (1996), Dozvola za boravak (2002), Putovati u Olmo (2008, Nagrada „Miroslav Antić”), Izabrane & nove pesme (2009); roman: Sabo je stao (2014, Nagrada „Biljana Jovanović”, Nagrada „Mirko Kovač” i najuži izbor za NIN-ovu nagradu); zbirka priča: Kao Celanovi ljubavnici (2016; Nagrada „Karolj Sirmai”).

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: Sara Munižaba

 

Oznake:

Datum

20. сеп 2022.
Završen!

Lokacija

Kulturna stanica Eđšeg
Antona Čehova 4, Novi Sad
Internet adresa
https://edjseg.kulturnestanice.rs/en/

Organizator

Akademska knjiga