seobe logotip

Priča o porodici Bori / Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama

Tribina „Priča o porodici Bori”, biće održana 8. marta u Galeriji „Prometej”, sa početkom u 18 sati.  Porodica Bori samo je jedna od četiri novosadske porodice koje će biti predstavljene kroz izložbu „Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama”, koja se realizuje u okviru programskog luka Seobe.Porodica Bori nastanila se u Novom Sadu posle Drugog svetskog rata. Njen najistaknutiji član Imre Bori (1929 – 2004), istoričar književnosti, bio je profesor na Katedri za mađarski jezik i književnost (Filozofski fakultet u Novom Sadu). Rođen je u Bačkom Gradištu, školovao se u Bečeju i Senti, gde je završio gimnaziju, potom je završio Višu pedagošku školu u Novom Sadu (1954). Zaposlio se na Katedri za mađarski jezik, gde je diplomirao i doktorirao (1964). Predavao je istoriju mađarske književnosti 20. veka, potom je bio i šef ove katedre. Godine 1991. izabran je za redovnog člana SANU. Objavio je niz knjiga i naučnih radova. Bio je izuzetna ličnost mađarskog kulturnog života u Novom Sadu. 

Dobitnik je Oktobarske nagrade Grada Novog Sada (1968), Književne nagrade časopisa Hid (1965, 1969, 1971), Szenteleky Cornel (1973), Ordena rada NR Mađarske zlatnog stepena (1980) i nagrade Sečenji (2003).

Njegova ćerka dr Agneš Ozer nastavila je tradiciju bavljenja naučnim radom, dajući značajan doprinos istraživanju istorije našeg grada, a svoj radni vek je provela u Muzeju grada Novog Sada.

U pratećem programu učestvovaće, pored člaova porodice, gospodin Geze Bordaš, nekadašnji direktor Izdavačkog preduzeća „Forum“. 

 

Foto: Promo

Oznake:

Datum

08. мар 2022.
Završen!

Vreme

18:00 - 19:00

Lokacija

Galerija „Prometej"
Светозара Милетића 16, Нови Сад
Kategorija

Organizator

Izdavačka kuća „Prometej”