Priča o porodici Kapamadžija / Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama

Tribina „Priča o porodici Kapamadžija”, biće održana 1. marta u Galeriji „Prometej”, sa početkom u 18 sati.  Porodica Kapamadžija samo je jedna od četiri novosadske porodice koje će biti predstavljene kroz izložbu „Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama”, koja se realizuje u okviru programskog luka Seobe.

Porodica Kapamadžija doselila se u Novi Sad iz Pančeva nekoliko godina posle Prvog svetskog rata. Jedan od najistaknutijih članova bio je dr Žarko Kapamadžija (1895 – 1979), lekar-oftalmolog, sanitetski potpukovnik. Rođen je u Pančevu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, dok je medicinu studirao u Pragu, gde je i specijalizirao oftalmologiju. Nastanio se u Novom Sadu, gde je otvorio i ordinaciju (Njegoševa 16).

Posle Drugog svetskog rata bio je, izvesno vreme, šef lekarsko-letačke komisije Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva u Zemunu, a kasnije je, na sopstveni zahtev, premešten u Vojnu bolnicu u Petrovaradinu, gde je bio načelnik Očnog odeljenja. U mladosti je bio aktivan u Sokolskom društvu, bavio se fotografijom, a najviše je snimao sletove i druge sokolske manifestacije. Njegov sin, prof. dr Borislav Kapamadžija, neuropsihijatar, i njegova unuka prof. dr Aleksandra Kapamadžija, ginekolog-akušer, nastavili su lekarsku tradiciju.

U pratećem programu, pored članova porodice, učestvovaće prof. dr Nikola Vučković, neuropsihijatar u penziji.

 

Foto: Promo

Oznake:

Datum

01. мар 2022.
Završen!

Vreme

18:00 - 19:00

Lokacija

Galerija „Prometej"
Светозара Милетића 16, Нови Сад

Organizator

Izdavačka kuća „Prometej”