Priča o porodici Šosberger / Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama

Tribina „Priča o porodici Šosberger”, biće održana 16. februara u Galeriji „Prometej”, sa početkom u 18 sati.  Porodica Šosberger samo je jedna od četiri novosadske porodice koje će biti predstavljene kroz izložbu „Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama”, koja se realizuje u okviru programskog luka Seobe.

Porodica Šosberger jevreskog je porekla i najstarija je prema vremenu dolaska u Novi Sad, u kojem njeni članovi žive gotovo tri veka. Porodica je došla krajem 18. veka iz Moravske u, tada još pogranični, grad na jugu Austrijske carevine. Njen prvi član koji je rođen ovde, o kojem postoje pisani podaci, bio je trgovac Abraham Šosberger (1779 – 1849).

Tokom pratećeg programa posvećenog ovoj porodici najveći deo vremena biće posvećen dr Aleksandru Šosbergeru (1873 – 1944), lekaru i prvom upravniku Gradske bolnice. Školovao se u Novom Sadu (osnovna škola i gimnazija) i Budimpešti, gde je završio medicinu (1894). Nekoliko godina se usavršavao, potom se vratio u rodni grad i osam godina bio lekar socijalnog osiguranja, potom železničkih i poštanskih službenika i sudski lekar, zatim je postavljen je za upravnika Gradske bolnice.

Bio je prvi specijalista ginekolog-akušer u Vojvodini. Posle Prvog svetskog rata imao je privatni sanatorijum Novom Sadu (danas Jevrejska 11). Tokom Drugog svetskog rata izvesno vreme je proveo na prisilnom radu. Bio je značajna ličnost medicinskog života starog Novog Sada.

Govoriće se, takođe, o dr Georgu (Geršonu) Šosbergeru (1836 – 1888), poznatom lekaru, koji je siromašne pacijente lečio besplatno, potom o Veri Šosberger (1927–1972), pijanistkinji, koja je nastupala i sa čuvenim dirigentom Zubinom Mehtom, kao i o Pavlu Šosbergeru (1920 – 2012), uglednom kulturnom posleniku.

 

Foto: Promo

Oznake:

Datum

16. феб 2022.
Završen!

Vreme

18:00

Lokacija

Galerija „Prometej"
Светозара Милетића 16, Нови Сад

Organizator

Izdavačka kuća „Prometej”