Priroda na dodir

Izložba Priroda na dodir, Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, otvorena je od 21. jula u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Posetioci će ovu postavku moći da pogledaju do sredine septembra. 

Izložbu čine modeli kao verne replike životinjskih vrsta, gljiva i biljaka, od kojih većina predstavljaju uvećane kopije živih vrsta.

Da li znate da je bogomoljka dobila ime zbog specifičnog položaja prednjih nožica tokom mirovanja – sklopljenih kao pri molitvi. Upravo su ovi ekstremiteti jedno od najsavršenijih „oružja“ među insektima. Rovci su od davnina poznati po svom muziciranju. Tokom letnjih večeri, a naročito nakon kiša, mužjak se namesti na ulazu u svoju jazbinu i nakon što “naštima instrument”, počinje ljubavnu pesmu. Štuke imaju izduženo telo, savršeno prilagođeno za veoma brzo plivanje. Kada napadaju plen dostižu najveće ubrzanje od svih riba! Lisičarka je jestiva gljiva, bogata vitaminima. Lako je prepoznatljiva, ali se može zameniti sa otrovnom vrstom nazvanom zavodnica.

„Dodir i zvuk su dva čula koja mogu da dočaraju mnogo više od pogleda. Prenijeti informaciju na osnovu dodira, a uz pomoć zvuka je posebna vještina. Zato smo se i dugo pripremali za ovakvu izložbu kako bi našli najbolji način da naročito osobama sa posebnim potrebama opišemo kako izgleda priroda i živa bića u njoj. Ne samo da ih opišemo riječima, već i da dožive oblik i teksturu kroz dodir”, autori izložbe.

Događaj je u toku.

Datum

23. sep 2023.
U toku...

Lokacija

Muzej Vojvodine
Дунавска 37, Нови Сад
Kategorija
X