Probuđene

Predstava „Probuđene“ biće izvedena 23. maja u Kulturnom centru Novog Sada, sa početkom u 19 časova.

ULAZNICE

Predstava „PROBUĐENE: 11 ½ starih žena“, u režiji Branke Bajić Jovanov, okuplja žene starije od 65 godine, koje nakon šestomesečnog dramskog procesa i istraživanja hrabro progovaraju o izazovima starenja, stereotipima sa kojima se suočavaju i diskriminaciji koju doživljavaju kao starije žene. Ključni delovi ove predstave prikazuju intimnu introspekciju izvođačica u vezi sa procesom starenja, posebno fokusirajući se na dva važna životna prelaza: tranziciju iz aktivnog radnog života u penzionersko doba i suočavanje s gubitkom voljene osobe.

Koristeći različite metode i tehnike primenjenog pozorišta,  predstava ima specijalno dizajnirane delove za interakciju sa publikom, koji omogućavaju aktivno učešće gledalaca i njihov angažman, a samim tim i dublje povezivanje sa problemima koji se tiču populacije starijih lica.

Inovativnost i posebnost ovog projekta i predstave se ogledaju kako u započinjanju prvog umetnički angažovanog pozorišnog procesa specijalno dizajniranog za starije osobe, tako i u umetničkom metodološkom pristupu temama starosti i starenja. Reč je o svojevrsnoj formi Teatra zajednice za starije osobe, s fokusom na žene, koje su se dobrovoljno prijavile da budu deo ovog procesa kroz javni poziv.

Uz Branku Bajić Jovanov, kao autorku i rediteljku predstave, saradnik na tekstu i režiji je Lazar Jovanov. U predstavi učestvuju: Mirjana Milankov, Svetlana Selaković, Stanka Parać Damjanović, Natalija Marinković, Slavica Stracenski, Jasna Kartalović, Milena Marinković, Ljubica Jankov, Milka Dmitrasinovic, Dragica Letić, Vera Erdevik.

Predstava je doktorski umetnički rad Branke Bajić Jovanov, doktorantkinje Akademije umetnosti u Novom Sadu, rađen pod mentorstvom prof. dr um. Ivana Pravdića. Branka Bajić Jovanov je samostalna dramska umetnica – glumica i dramska pedagoškinja. Kao pozorišna praktičarka i glumica kreirala je i realizovala veliki broj umetničkih i edukativnih projekata za decu, mlade, stare, kao i veliki broj profesionalnih pozorišnih produkcija u zemlji i inostranstvu tokom 20 godina svoje karijere. Poslednjih godina, aktivno razvija društveno-angažovane pozorišne prakse sa zajednicom, a kao doktorantkinja Akademije umetnosti Novi Sad, najviše istražuje i piše o antropologiji starenja i starosti, koristeći različite metode i tehnike primenjenog pozorišta. Projekat je podržan od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, u produkciji Udruženja ARTičoka. Specijalnu podršku pružili su Kulturni centar Novog Sada I firma Medenjak plus NS.

 • 00

  dana

 • 00

  sati

 • 00

  minuta

 • 00

  sekundi

Datum

23. мај 2024.

Vreme

19:00

Lokacija

Kulturni centar Novog Sada
Католичка порта 5, Нови Сад
Kategorija