Promocija knjige Svakodnevno ubijanje života

Predstavljanje pesničke knjige Žarka Milenkovića Svakodnevno ubijanje života, održaće se 29. maja u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, sa početkom u 19 časova.

O knjizi će ovom prilikom, pored autora, govoriti i književne kritičarke Dr Jelena Marićević Balać i Sanja Perić. Urednica programa je Vesna Živković.

Žarko Milenković (1988, Priština) je pesnik, književni kritičar i proučavalac književnosti. Objavio je knjige pesama Kenotaf (2014) i Krhotine leta (2019), kao i knjigu eseja Tmina i praznina, Horror vacui u srpskoj poeziji XX i XXI veka (2021). Dobitnik je Godišnje književne nagrade Književnog društva Kosova i Metohije „Grigorije Božović“ za najbolju knjigu objavljenu 2019. godine.
Urednik je književnog programa i književnih izdanja Doma kulture Gračanica.

U ovim pesmama iskustva Milenković škrto, jednostavno i uverljivo svedoči o ugroženoj egzistenciji, o svetovima koji se dodiruju, ali se ne razumeju, o opsednutoj svakodnevici. To, međutim, nije ni neka apstraktna ugroženost, ni jeza izazvana nekim opštim kvarovima i štetama u svetu. To je duboko konkretizovana kosovska stvarnost i ugroženost koja se svaki dan iznova iskušava.

The event is finished.

Datum

29. мај 2023.
Završen!

Vreme

19:00
Kategorija