Promocija monografije Ponos nacije. 175 godina Galerije Matice srpske

Promocija monografije Ponos nacije. 175 godina Galerije Matice srpske, autorke dr Tijane Palkovljević Bugarski, muzejske savetnice i upravnice Galerije Matice srpske, održaće se u petak, 10. februara sa početkom u 19 časova.

Na promociji prisutnima će se obratiti mr Danilo Vuksanović, dr Branka Kulić, prof. dr Branko Bešlin, prof. dr Mirjana D. Stefanović i autorka knjige.

Povodom velikog jubileja – 175 godina od osnivanja – izdata je nova monografija Galerije Matice srpske.
Knjiga donosi istorijat ustanove i ukazuje na njenu ulogu u izgradnji nacionalnog identiteta kroz prikupljanje, izlaganje i predstavljanje dela likovne umetnosti uz priču o ljudima, događajima i trenucima koji su neosporno odredili taj identitet. U monografiji, koja predstavlja iscrpnu i temeljnu obradu jedne od važnih tema za kulturnu istoriju srpskog naroda, sabrano je autorkino višegodišnje istraživačko iskustvo.

Luksuzno publikovana, monografija donosi veliki broj dokumentarnih fotografija i reprodukcija umetničkih dela, koje uz naučni tekst ilustruju delovanje Galerije Matice srpske u njenoj dugoj istoriji. Poseban fokus dat je na delatnost ustanove u proteklih 25 godina kada je Galerija Matice srpske, poštujući tradiciju, uskladila način rada sa savremenim muzeološkim tokovima i razgranala svoje konzervatorske, edukativne i izložbene aktivnosti.

Kroz svoju bogatu delatnost, Galerija Matice srpske je postala jedno od istraživačkih mesta kritičkog kreiranja i sagledavanja srpskog, kulturnog i nacionalnog identiteta. Kako je istaknuto u samom naslovu monografije, danas ona uživa izuzetan ugled i prepoznatljivost u srpskoj i međunarodnoj javnosti.

The event is finished.

Datum

10. феб 2023.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Galerija Matice srpske
Трг галерија 1, Нови Сад
Kategorija