Promocija stripa Dosta je sa ćutanjem

Jedinstveni autorski strip Dosta je sa ćutanjem inspirisan pričama interseks osoba, biće predstavljen publici u Novom Sadu, 2. decembra u 18 časova u prostorijama Francuskog instituta (Bulevar despota Stefana 5, Distrikt).
Na promociji će govoriti inicijator i koscenarista Kristian Ranđelović, strip autorke Jana Adamović, Danica Jevđović, Dragana Radanović, Ana Milojković Omi i Sunčica Šido, predstavnica partnera na projektu (Goethe-Institut u Beogradu). Razgovor će moderirati Branislav Glumac (Francuski institut u Srbiji).
Pored Kristiana Ranđelovića, predsednika Udruženja XY Spektrum, koscenariste i prve vidljive interseks osobe u Srbiji, u izradi stripa učestvovali su i poznati autori/ke domaće strip scene: koscenarista Pavle Zelić i strip autorke Jana Adamović, Dragana Radanović, Danica Jevđović i Ana Milojković Omi. Izdavač je System Comics iz Beograda.
Strip Dosta je sa ćutanjem se bavi nedostatkom informacija za roditelje, za osobe koje su možda preispitivale svoj pol, kao i za one profesije koje utiču na živote interseks osoba. Strip ima za cilj da podigne svest i otvori dijalog koji će doneti više uvida u temu, osnažiti roditelje interseks dece da podele svoja iskustva, da promoviše autonomiju tela i integritet u kulturi, da pomogne stručnjacima iz srodnih oblasti da budu inkluzivniji i svesniji postojanja interseks osoba i učiniti da se više poštuju njihove potrebe i prava.
Strip je nastao kao rezultat višemesečne saradnje koscenarista i strip autorki, u partnerstvu sa Francuskim institutom u Srbiji, Agencijom Komunikart, Udruženjem Stripotetke i Goethe-Institutom u Beogradu, i uz podršku Francuske agencije za razvoj (AFD) kroz Metis fond i fondacije Heinrich Böll Stiftung Beograd.

The event is finished.

Oznake:

Datum

02. дец 2023.
Završen!

Vreme

18:00

Lokacija

Francuski Institut
Nikole Pašića 33, Novi Sad
Kategorija