Quo Vadis Mundi?

Izložba „Quo Vadis Mundi?” u organizaciji Galerije „Bel Art“ će biti otvorena 25. septembra u 19.30 časova i biće postavljena do 25. novembra, u okviru programskog luka Kaleidoskop kulture. Ova jedinstvena „galerija na otvorenom” smeštena je na Subinom platou u Limanskom parku, na raskrsnici ulica Narodnog fronta i Bulevara oslobođenja, u neposrednoj blizini  Mosta slobode i Kreativnog distrikta.

Na 49 jarbola visine 8 metara postavljaju se autorske izložbe umetničkih zastava. Mogućnost sagledavanja izložbi umetničkih zastava sa distance, ali i kretanje između jarbola, ispod zastava, prolaznicima nudi jedinstveni umetnički ambijent  i neočekivani dijalog/susret sa umetničkim delom.

Na izložbi pod nazivom „Quo Vadis Mundi?”, odabrani umetnici  će na svojim zastavama manifestovati vlastite reakcije na aktuelno stanje sveta koje sve više prepoznajemo kao kulminativni period liberalnog kapitalizma u kome je na delu nemilosrdna upotreba čoveka.

U svakodnevnom životu zastava ima svoju funkciju, ona je identitetski simbol države ali i brojnih drugih društvenih asocijacija, dok se tokom našeg konzumerskog doba transformisala i u čestu oznaku pojedinih brendova. Izložba razvija duh zajedništva, međusobne pripadnosti i naklonosti istomišljenika, a borba za zastavu se često shvata kao vrhunski etički ideal u borbi za očuvanje identiteta. 

U fenomenološkom smislu i pored svih simboličkih vrednosti zastave kao fenomena, ona je uvek umetnička vizuelna i par excellece likovna tvorevina. Njena ikonografska struktura je sazdana od čistih i jasno vidljivih  likovnih elemenata (boja, površina, linija, kompozicijska shema). Najčešće se radi o usklađenim geometrijskim kompozicijskim rešenjima, o prepoznatljivoj, lako čitljivoj i upečatljivoj vizuelno-jezičkoj strukturi, koja je sposobna da evocira i tematizuje ono što se zastavom označava.  

Na ovu izložbu pozvani umetnici koji su u svojoj dosadašnjoj praksi tragali za racionalnim skladom estetskih i etičkih načela, za mondrijanskim stavom o neophodnosti „reda, sklada i harmonije“ i modernističkoj tezi o „estetskom društvu“, za principima koji su danas itekako potrebni današnjem svetu koji kao da „zaboravlja“ osnovna moralna načela, svetu koji živi u haosu i svetu koji se nalazi, kako to primećuje Edgar Morin, „u permanentnoj krizi čovečanstva koje ne uspeva da bude čovečno“. 

Kustos: Sava Stepanov (RS) 

Umetnici: Nikolaj Velčov (RO), Ištvan Balind (HU), Đanino Božić (HR), Nenad Šoškić (ME), Milan Jakšić (RS), Bosiljka Zirojević Lečić (RS), Rastislav Škulec (RS) 

Partner nedelje vizuelne umetnosti je DDOR osiguranje.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: Promo, Bel Art

Oznake:

Datum

25. нов 2022.
Završen!

Vreme

Celodnevni

Lokacija

Subin plato u Limanskom parku
Limanski park, Булевар деспота Стефана, Нови Сад

Organizator

Galerija „Bel Art”
Internet adresa
https://belart.rs/

Ostali organizatori

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije
Internet adresa
https://ugzins.rs/
Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije
Internet adresa
https://ugzins.rs/
Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije
Internet adresa
https://ugzins.rs/