Radu Pavel Gheo / Noć književnosti

Radu Pavel Gheo iz Rumunije učestvovaće na Noći književnosti 17. septembra od 17 do 20 časova u prizemlju SPENS-a, u prolazu kod prodavnice zdrave hrane Bio Zrnce.

Noć književnosti se održava u okviru nedelje književnosti Kaleidoskopa kulture.

Dvadeset godina kasnije, 2010. godine, Vlad Jivan se sa suprugom i sinom tinejdžerom vraća u Split – ne više u Jugoslaviju, već u Hrvatsku. Susreće neke od svojih bivših prijatelja, oštećenih traumama ratova u bivšoj Jugoslaviji. Saznaje o logoru Lora iz Splita io tragičnim sudbinama nekih svojih bivših prijatelja. Štaviše, dok se vraća na mesto svog odmora 1989. godine, senke prošlosti počinju da proganjaju njega – i njegove prijatelje iz Splita.

Jadran je tiho talasao, a negde s leve strane prostirao se stari grad, sa visokim uglednim zdanjima, sa dominantnim tornjem katedrale – Sveti Duje, kako će kasnije saznati. Okrenuo se prema visokom brdu, sa vrhom zaraslim u drveće: s druge strane hotela primetio je gore, blizu vrha, među zelenim krošnjama drveća, niz ogromnih metalnih slova, kao ona u Holivudu, koja su formirala reč TITO.

Radu Pavel Gheo je rumunski pisac, esejista i prevodilac. Do sada je objavio dvanaest knjiga, uključujući romane, pripovetke, eseje; mnoge od njih su ponovo izdate u dva ili tri izdanja. Dobitnik je nekoliko nacionalnih priznanja za svoje knjige i prevode sa engleskog. Godine 2016. njegov roman „Disko Titanik“ ušao je u uži izbor za sve glavne književne nagrade u Rumuniji; na kraju mu je dodeljena Nacionalna nagrada „Kulturni posmatrač“ za beletristiku i nagrada Unije rumunskih pisaca Temišvara. Kulturni časopis Tiuk! proglašena za „Knjigu godine 2016“. Nedavno je „Disko Titanik“ preveden na srpski (Partizanska knjiga, Kikinda, 2022). Radu Pavel Gheo trenutno živi u blizini Temišvara i radi kao predavač rumunske književnosti na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru. Takođe je kolumnista nedeljnika Suplimentul de cultura i mesečnih kulturnih časopisa Orizont.

Foto: Claudia Bucsai

Oznake:

Datum

17. сеп 2022.
Završen!

Vreme

17:00 - 20:00

Lokacija

SPENS
Internet adresa
http://www.spens.rs/

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/