rok kamp za devojčice

Rok kamp za devojčice / Vila

Projekat „Rok kamp za devojčice” je jedinstveni kamp na ovim prostorima koji će 5. juna na Vrdniku, u okviru „Vila” festivala, okupiti devojčice koje žele da nauče osnove sviranja gitare, bas gitare, bubnjeva, klavijatura i muzičke produkcije.

Ovaj neprofitni program namenjen je devojčicama uzrasta od 11 do 14 godina i svake godine se održava u drugom gradu u Srbiji. Osmišljen je tako da 7 dana sa devojčicama intezivno rade mentorke – mlade muzičarke, uz čiju pomoć učesnice formiraju svoje bendove, sa kojima nastupaju na koncertu poslednjeg dana kampa.

Rok kampom za devojčice teži se ka promeni današnje slike na alternativnoj muzičkoj sceni: prema statističkim podacima iz 2016. godine (a uskoro se očekuju i rezultati istraživanja iz 2019. i 2020. godine) devojaka i žena na domaćim top listama u rok muzici ima svega 6.5%. Takođe, nastoji se da se devojčicama ponudi mogućnost i podsticaj sa kojom se ne sreću tako često jer se gitara i bubnjevi često vide kao „muški instrumenti” a rok, metal, pank i džez kao „muški” muzički žanrovi.

Kroz ovaj program organizatorke kampa se trude da osveste nove mogućnosti kod devojčica kao i da ih podstaknu da se bave svojim muzičkim interesovanjima za koje često nemaju dovoljno prilika. Pored toga, devojčicama koje učestvuju nudi se novi, zanimljiv i kvalitetan kulturni i kreativni sadržaj. Važno je napomenuti da se učešće u kampu ne završava nakon 7 dana – organizacioni tim, zajedno sa mentorakama tokom čitave godine ostaje u kontaktu sa devojčicama, pruža im mogućnost za učeše u drugim programima, kao i mogućnost da nastupaju na različitim događajima. Tako su 2019. godine devojčice sa prvog i drugog rok kampa imale priliku da nastupe svako veče na Exit festivalu, najvećem muzičkom festivalu u našoj zemlji.

Rok kamp za devojčice namenjen je devojčicama iz cele Srbije, bez obzira na prethodno muzičko obrazovanje i iskustvo. Posebno su dobrodošle devojčice koje žele da se bave rok muzikom, ali do sada nisu imale priliku da to svoje interesovanje razvijaju. Devojčice koje se na neki način razlikuju od većine dodatno su podstaknute da se prijave na kamp. U procesu selekcije organizacioni tim se trudi da obuhvati devojčice iz što više različitih mesta širom države, različitih nivoa muzičkog predzanja i da učesnice različitih uzrasta budu ravnomerno zastupljene. Jedino što je važno za učešće u programu jeste da devojčica razume srpski jezik i da ima fizičke mogućnosti da svira izabrani instrument.

Završni koncert koji se održava poslednjeg dana kampa svake godine zaista je posebna priča, zato što svi prisutni u publici imaju priliku da vide neverovatnu količinu „rokerske” energije, a tu energiju prvenstveno šire devojčice koje izlaze na binu i bodre jedna drugu tokom čitavog koncerta. Projekat Rok kamp za devojčice je važan na toliko nivoa, i iako to možda zvuči pretenciozno, iskreno mislim da su ove devojčice te koje će promeniti svet. Malo po malo, sa instrumentima u rukama i muzikom kao najjačim sredstvom, dobra energija će se proširiti i privući samo još više ljudi koji će uvideti da se u ovakvim projektima nalazi ono što zovemo „bolje sutra”, u autorskom tekstu za portal Balkanrock napisala je Katarina Mitić, jedna od organizatirki Rok kampa za devojčice.

Kako organizacioni tim veruje da je decentralizacija jedan od važnih faktora u građenju jačeg i aktivnijeg učešća žena na domaćoj muzičkoj sceni, kamp se svake godine održava u drugom gradu. Prvi Rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope održan je 2017. godine u dečjem odmaralištu „Šuplja stena” na Avali. Sledeće godine, kamp je održan u Sremskim Karlovcima, dok je treće izdanje 2019. godine bilo realizovano u Knjaževcu. Četvrto izdanje Rok kampa je usled pogoršanja situacije izazvane pandemijom realizovano u onlajn formatu, dok je Peti Rok kamp za devojčice organizovan u hibridnom onlajn-uživo formatu u tri grada u Srbiji (Užice, Niš i Zrenjanin). Šesti Rok kamp za devojčice biće održan u Kruševcu od 11. do 17. jula 2022. godine

Ko organizuje Rok kamp za devojčice?

Iza Rok kampa za devojčice stoji tim mladih i posvećenih žena kolektiva FEMIX, koji od 2010. godine u sarađuje sa velikim brojem organizacija, kolektiva i umetnica i umetnika. Femix podstiče rad umetnica i pruža im resurse, povezuje umetnice i aktiviste i aktivistkinje iz različitih oblasti, bavi se različitim formama edukacije, istražuje, u dijalogu je sa donosiocima odluka i promoviše vrednosti rodne ravnopravnosti i otvorenosti, pridrzavajuci se visokih standarda profesionalnosti, kako bi kulturnu scenu Srbije i regiona učinio pravednijom i dostupnijom svima.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

05. јун 2022.
Završen!

Vreme

16:00

Lokacija

Fruške terme
Hotel Fruske Terme, Vrdnik

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/