Savremeni srpski kompozitori – nova scena

Koncert „Savremeni srpski kompozitori – nova scena“ biće održan 13. septembra u Kulturnoj stanici Svilara, u okviru nedelje izvođačke umetnosti Kaleidoskopa kulture.

Savremeno muzičko stvaralaštvo domaćih kompozitora je područje žive, sveže, kvalitetne i za sad neotkrivene (od strane šire publike) muzike. Stilski raznovrsna, ekspresivno ubedljiva, žanrovski nesputana, ova muzika ponovo stavlja primat ka komunikativnosti na relaciji kompozitor — izvođač — publika. Savremene kompozicione tendencije aleatorike, improvizacije, mikrotonalnosti, postminimalizma, procesualnosti, redukcionizma, elektro-akustike se međusobno prožimaju i stvaraju nove zvučne prostore u kojima se konstantno preispituje dosadašnji način percepcije muzike.

Iako je u određenim institucijama podržana, ova muzika je i dalje daleko od očiju javnosti, i prostor za nju se meri u mikronima celokupne medijske pokrivenosti. Generacija kompozitora koji žive ceo voj život u dvadeset prvom veku, i dalje nema svoju institucionalnu podršku koju imaju kompozitori koji su počeli sa svojim stvaralaštvom na prelazu između milenijuma. Samim tim, razlika u poetici, pristupu, sadržaju, formi, mediju kao i načinu komunikacije izvan samog koncertnog podijuma je znatno drastičnija u odnosu na razliku svih prethodnih generacija, te je uspostavljanje nove mreže od imperativne važnosti.

Iz tog razloga, kvartet Pneuma nalazi svoju svrhu upravo u promociji muzike najmlađe generacije domaćih kompozitora. Uvek je u potrazi za postojećim kompozicija koje bi promovisala na koncertima, ali u okviru ovog projekta, napravila bi i javni poziv za kompozitore da iskomponuju novo delo za ovu priliku.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

13. сеп 2022.
Završen!

Vreme

20:00

Lokacija

Kulturna stanica Svilara
Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad