Interaktivna skulptura Srce

Najveća interaktivna skulptura u Srbiji – Srce, autorke Milijane Komad i pionirke na polju digitalnih tehnologija i umetnosti, biće prikazana novosadskoj publici u Distriktu od 30. septembra (novi datum), u okviru nedelje primenjene umetnosti na ovogodišnjem, šestom Kaleidoskopu kulture u Novom Sadu. Otkrivanje skulpture je u 19 časova, a posetioci će moći da je pogledaju sve do 15. oktobra.

Radno vreme: od 30. septembra do 7. oktobra, skulptura će biti izložena neprestano 24 sata, a potom će posetioci sve do 15. oktobra moći da je posete u periodu od 12 do 20 časova (osim ponedeljka i utorka, kada će objekat biti zatvoren).

Srce je monumentalna skulptura inspirisana konceptom sinhroniciteta, jedinstva i ljubavi. Izrađena od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika, sa silikonskom površinom koja simulira kožu ljudskog srca, ova interaktivna skulptura će kroz svoju interaktivnost ojačati osećaj
povezanosti među ljudima.  Jedna od posebnosti koje čine Srce izuzetnim su senzori smešteni u samoj skulpturi, koji omogućavaju da, kada više ljudi dodiruje skulpturu istovremeno, srce jače kuca. Srce će biti osvetljeno iznutra i spolja, što će stvoriti dodatni vizuelni efekat. Dodirnite Srce Distrikta, povežite se sa njim i osetite njegov puls.

Skulptura će privući pažnju i svojom impozantnom veličinom od 5 metara visine i 3 metra širine, što će je učiniti vidljivom iz svih delova Distrikta. Kroz interaktivnost skulpture, posetioci će imati priliku da iskuse jedinstveno umetničko iskustvo koje će stimulisati njihova čula i emocije. Ovo je prva toplotna instalacija na svetu koja sadrži 4 km folije, 200 kvadrata vatelina, 800 metara žice i 1 t i 200 kg metala, što je čini skulpturom od 2 tone.

Oni koji se usude da pobede sve strahove i uđu u Srce – na simboličan način provedu neko vreme unutra, imaće mogućnost da ostave poruku na kameri koje će biti instalirana u unutrašnjosti.

Na realizaciji ove skulpture radili su, osim kreatorke rada Milijane Komad, snimatelj Nikola Radeka, zatim vajar Miloš Momčilović, slikarka Dragana Didanović i inženjer Goran Mičeta. Za elekroniku je zadužen Dragoljub Dimitrijević, dok je za meku elektroniku angažovana Lavoslava Benčić. Realizacija ne bi bila moguća ni bez brojnih volontera i drugih saradnika.

„Ovim radom sam želela da materijalizujem ono o čemu se priča od kako je postala civilizacija – o ljubavi i o nekom u našem srcu. Mnogi se bore protiv ljubavi i puštanja bilo koga u svoje srce iz straha da će biti povređeni, a oni kojima se to desi opet osećaju prazninu rupu u srcima. Ova interaktivna skulptura bi bila materijalizovani način da se vizuelizuje nešto što pokreće svet – LJUBAV“ – izjavila je Milijana Komad.

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka

The event is finished.

Datum

30. сеп 2023.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/